Freak show - Jiří Karban -kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Dekadentní bigbít pro zralé uši
Další stálice domácí alternativní scény, na kterou je spolehnutí. Jihomoravská kapela Fru Fru si svým čtvrtým albem nazvaným Freak Show řekla o důvěru zralých posluchačů a mladým kapelám podobného ražení ukázala, že laťka je posazena hodně vysoko.
Nezaměnitelná atmosféra písní, osobitý zpěv, muzikantská hravost, uvolněný stylový mix, smysl pro detail a především texty, nad nimiž se vyplatí přemýšlet.

„Vraní oko v hrdle ptáka/ zajíká se bude válka/ mrtvé koně, těla v poli/ sirotci a všechno to, co bolí,“ zpívá se v nejpůsobivější skladbě, jakou si z těch deseti nahraných můžete vybrat. Jmenuje se Válka: „Vítr zima, sníh a mráz/ Pane bože, kolik nás/ tady padne do svítání…“

Třebíčská skupina Fru Fru vznikla v roce 2000 a od té doby si dává dobrý pozor, aby nezapadla do hlubokého příkopu nezajímavých tuctovek. Jestliže se s ní potkáváte poprvé, doporučuji doposlouchat předchozí tři alba: Hmotný svět (2003), Nevěř tichu (2005), Až přiletí tučňák (2008). Vždyť není od věci udělat si svůj vlastní názor na tvůrčí vývoj, kterým tato pozoruhodná partička prošla.
Pokud patříte mezi zralé posluchače, jimž projely ušima zásadní i zapomenuté kapely, můžete v hudbě Fru Fru objevit zajímavé vlivy. Někomu (jako třeba autorovi tohoto textu) například naskočí King Crimson nebo Talking Heads. Jejich odkaz tu funguje spíše ve spodním proudu. Když zůstaneme doma, nelze nevzpomenout na legendární brněnský Dunaj. Inspirace alternativou moravské metropole je logická: současný frontman Fru Fru Václav Bartoš totiž na konci 20. století působil v jiné brněnské kapele Pluto.

Zuby si vyláme každý, kdo bych chtěl třebíčské dekadenty zaškatulkovat. Může je maximálně pochválit za to, jak zručně pracují s různými „surovinami“ – je tu něco z jazzu, jsou tu funkové rytmy, bigbítová energie, snaha přetavit popový kýč… Do muziky plné fórků bezvadně zapadají texty, jejichž většinovým autorem je zpěvák Václav Bartoš. Svým dílem přispěl také slavonický básník Kryštof Ewanče. Na své si přijdou lidé, kteří mají rádi nadsázku, sebeironii, hořkost, řezy do slabin.

Fru Fru jsou přesvědčiví zvláště v momentech, kdy se zabývají základními tématy, tím vším, co nosí v hlavě snad každý z nás. Příkladem budiž úryvek písně Touha: „každá žena najde svého muže/ i když může rozhodovat barva kůže/ každá radost má blízko i k strachu/ že nás konec přibližuje k prachu…“

Kdepak jaro, zatáhnout závěsy, zalézt do postele a pustit si Freak Show. Příjemnou zábavu!

Hodnocení: 90 %
Jiří Karban

http://www.kultura21.cz/hudba/6377-fru-fru




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×