Cigareta ve dvou - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Mírně ospalé vzkazy pro jednu dívku


Dobře zacílené dílo. Tak na první (druhý, třetí i desátý…) poslech působí album Cigareta ve dvou od seskupení Psychedelic Morning. Být vnímavou intelektuálkou, dvacetiletou studentkou humanitního oboru, zbaštím ho i s chlupama.




„Jsem Thomas Tracy a ty jsi ta Laura/ kterou znám pár let z té jedné knížky/ můžeme spolu zajít někam na kafe…“ (Laura).

V poslední době na domácí scéně stále častěji vyskytují chlapíci s kytarou, kterým jsou „těsné“ jejich původní kapely a proto občas vykolejí do sólových projektů (například Tom77 nebo Cermaque). Pokušení vydat se vlastní cestou neodolal ani muž vystupující jako Gregory, jinak člen brněnské skupiny Prasklá struna.

„Skrz žaluzie vidím to, co už vidět nechci/ zablácený boty bůhví či krví/ novinový stánky plný divnejch lidí/ novinový stánky jen tak/ informace o tom, že se něco stalo/ informace o tom, že se něco stalo/ možná že se mi to všechno jenom zdá…“ (Padací).

I když všech třináct písní tohoto alba vzniklo údajně v malém pokoji, kam se Gregory často zavírá jen se svou šestistrunnou přítelkyní, pro nahrávání (červenec 2012) se protagonista obklopil doprovodnou sestavou - Jiří Kučerovský (akustická a elektrická kytara), Tomáš „Tomino“ Novotný (akustická a elektrická kytara, baskytara, klávesy, sampler), Janča Ondráková (vokály), Olga Königová (vokály), Sára Milfajtová (zpěvy, vokály). Parta hostů pomohla obohatit zvuk osamělého písničkáře, ale opravdu jen decentně.

Nečekejte nic převratného. Psychedelic Morning vás nesrazí do kolen. Tohle není setkání s novátorem, ale ani s programovým rebelem. Zdá se, že hlavním uměleckým cílem je vytvoření nálady, atmosféry, emoční mlhoviny. Posluchač/ka je vtažen/a do pomyslného pokoje, kde propadne dojmu, že „sympatickej týpek Gregory“ zpívá jen pro jedno srdce. „Vím, jak to je, dívat se přímo do tebe…“ (Robert Kodym říká). Obyčejné písničky mohou fungovat jako pozvánka do světa, v němž je „taková zvláštní pohodička“.

Vůbec bych se nedivil, kdyby tohle dílko nakonec slavilo úspěch u širšího publika, kterému se líbí Tomáš Klus či pohodové domácí kytarovky. Zjednodušeně přiblíženo - album Cigareta ve dvou připomíná Mňágu a Žďorp, ovšem v jakési ospalejší verzi. Gregory chvílemi zpívá jako Petr Fiala a i z některých textů vyskakují nápadné mňágoviny – například v písni Ty a já: „Chceš mě, chceš mě?/ Chci tě, chci tě!...“ Poněkud jiný tvůrčí přístup naznačuje skladba Paříž. Má úsporný text a hudebně čerpá z psychedelicko-minimalistických zdrojů. Má opravdu zvláštní náladu. Kdo ví, třeba je to ještě kreativnější cesta pro příští album.

Hodnocení: 65 %
Jiří Karban

http://www.kultura21.cz/hudba/6190-psychadelic-morning




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×