Listolet - Antonín Kocábek - tyden.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Když na jaře vyšla kolekce coververzí Mňágy a Žďorp Dáreček, jedním z nejméně známých jmen, ale zároveň hodně podařeným a výrazným příspěvkem byla skladba od brněnských Listolet. Po konfrontaci s jejich už před časem nahranou, ale čerstvě vydanou debutovou nahrávkou se nelze ubránit otázce, kde se tak výrazný objev v minulosti schovával? Protože kombinace folku, alternativních postupů, rockově písničkářské upřímnosti i bezstarostné optimistické lehkosti působí neotřele, nápaditě a nenuceně - a to, že proklamované elektro tam tak nějak (zatím?) chybí, není až tolik podstatné.

Křehké písničky jsou pestré, melodiemi se zarývají, a prozrazují dobrý vkus ve výběru vzorů, které si ústřední duo tvůrců pustí do obýváku. Většina nahrávky má v sobě působivost a bezprostřednost někdejší převážně dívčí sestavy Budoáru staré dámy, aranžérskou i muzikantskou jistotu Zrní a svobodu a nechuť nechat se nacpat do jedné krabice podobně jako Květy. A to vše ve společnosti silných melodií,  u kterých převažuje silný pocit, že je znáte léta - podobně jako to umí Traband - a hravých i vstřícných jako je má Jablkoň. Když pak do toho všeho vpadne dryjáčnický, křečovitě humorný a lacině prvoplánový text V restauraci U Sama (kde pije pivo Usáma), působí to až jako podraz na posluchače. Podobně nepříjemně - i když už ne tak surově, z výborné kolekce vystupuje i těžkým zadkem obdařený, trochu jako z vesnické zábavy vypadlý Dobrý být.
Ale třeba Leť, holka leť je, s prominutím, hit jako prase, a závěrečné Tančící listí zas esencí toho nejlepšího, co je kapela schopna nabídnout. Eponymní album tak nejen v konkurenci v podobný čas vydaných novinek kolegů Kieslowski nebo Zrní vůbec nedopadá špatně. Celkově tak není moc velkou odvahou říct, že podobných příslibů se neobjevuje zas tolik, aby si bylo možno dovolit ten luxus, nad nimi mávnout rukou. A existuje pro kapelu lepší výchozí situace, než když už debut vzbuzuje neodbytnou zvědavost, jestli to takhle dobře zní i koncertně nebo zda se podaří s příští deskou takhle silnou nahrávku zopakovat?

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/nove-kabaty-trampska-romantika-i-rozpustile-listi_250399.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×