Godula - Jiří Karban - Kultura21

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kdybych byl odsouzen k trestu poslouchání jednoho a téhož hudebního alba stále dokola, pak by moje volba padla na Godulu. Firma Tomáš Kočko & Orchestr totiž vytvořila dílo, v němž se dá pořád něco objevovat. Jako v zamlžené zemi plné hlubokých lesů a skal.

Inspirátorkou této nahrávky se stala bájná beskydská hora Godula. Až se k ní vydáte, vezměte si mobil a lékárničku. Nikdy nevíte, co se vám na tvrdém pískovci může přihodit. Někdy se rychle změní počasí, jindy...

Ne, nechci vás strašit. Spíš se jen připravte na to, že album Godula je vskutku pozoruhodné a stojí za to ho posluchačsky prozkoumat. Tomáš Kočko, výhradní autor hudby se velmi liší od všelijakých kýčářů, kteří často “čerpají” z lidové hudby. Nevytváří líbivost za každou cenu. Důležitá je pro něj atmosféra. Ponor do hlubin. Napojení na kořeny. O jeho spjatosti s místem, kde hledá staré příběhy a tajemství, není nejmenší pochyb.

Pokud si potrpíte na hudební škatulkování, dá se v tomto případě mluvit o folku, folkrocku, word music a nelze (zejména v závěru alba) přeslechnout metalové vlnky. Zní tu spolu pestrá směsice nástrojů. Kupříkladu cimbál, housle, viola, ale i samply, elektrická kytara, triangl, tamburiny, příčná flétna...

Tomáš Kočko je šaman, který vás navede na cestu, avšak je i možné, že se při soustředěném poslechu na nějaký čas propadnete do hypnotického stavu. Ale to nic, léčivé účinky se dostaví velmi brzy. Stačí mít otevřenou mysl.

Ačkoliv je na první poslech zjevná inspirace lidovou hudbou, nutno upozornit, že se nejedná o předělávky nalezených písní a textů. Všechny byly napsány v současnosti. O to víc vás možná překvapí dva texty ve staroslověnštině (Za Welesa, Godovnica). Kvalitě alba zcela jistě pomohla spolupráce protagonisty s básníkem Bogdanem Trojakem, ten otextoval hned čtyři skladby (Zahrada, Běs, Ondrášova píseň, Zlatohlav).

Leckoho napadne, že některé z těchto písní by se měly rády například s hodně povedeným filmem. “A on je zase blíž a zas/ po tobě chmát/ jeho blízkost ovane tě/ jak potoční chlad/ Snad je trochu rys/ co nosí hlavu výra/ která hledí temným okem/ co se nezavírá...” (Běs). “Vypil jsem soudek/ ďáble, naraž příští/ sekyrou bouchni, bečku odzátkuj/ vím, že teď bude/ rudé proudem prýštit/ má puklá hlava plní pohár tvůj...” (Ondrášova píseň). Zajímavě se ozývá také aktuální  ženský hlas, konkrétně v písni Ověnžok, kde se zpívá o tom, kterak je těžké sehnat chlapa: “Ten má šediny/ ten mléko na bradě/ ten jak veš liny/ ten furt v zahradě/ ten je nemluva/ ten zas blekota/ sehnat chlapa je těžká robota...”

Ať posloucháte od začátku či od konce, stále zjišťujete, že Godula je silná v hudbě i v textech. Jako celek určitě potěší příznivce všemožných stylů. Tomáš Kočko & Orchestr je totiž otevřen různým vlivům a proudům. A umí je vkusně dávkovat. I proto se od něj můžete dočkat dalších překvapení a zajímavých nahrávek.        
 
Jiří Karban
Hodnocení:  85  %
 

http://www.kultura21.cz/content/view/3807/121/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×