Wild Wild East - Music:pioneer - music-pioneer.net

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Kam pojedeme letos na dovolenou? Určitě někam, kde jsme ještě nikdy nebyli - a kde nepotkáme známé xichty z dědiny! Pokud si dobře pamatuju, Music:pioneer se ještě nikdy nepodíval do Bosny! Takže sbalit jen to nejnutnější, pojedeme nalehko. Mám totiž tušení, že nám tentokrát zima nebude.

Jak už jste zřejmě prokoukli, vypravili jsme se na Balkán kvůli mladé bandě, zvané Dubioza Kolektiv. Možná vám to přijde jako drahá sranda, cestovat za jedinou kapelou, ale na tyto obavy vám předepíšu hned dva léky. Za prvé, ta cesta se vám nakonec určitě vyplatí. A za druhé? I kdybyste přeci jen zůstali sedět doma na zadku, přiveze vám label Indies Scope celý bleší cirkus až pod nos … do Brna, Prahy i Ostravy!

Kolektiv z dubového háje hraje dub, to už asi došlo i těm nejpomalejším (schválně jsem jim na to nechal délku dvou odstavců). Konkrétně se dá jejich hra charakterizovat jako vydařená kombinace stylů dub / reggae / balkan a hip-hop. Propagační text hlásá také něco o jedinečnosti pramenící z politického podhoubí, v němž se celý spolek před léty narodil. Jenže na to se u nás nehraje. Kupuju desku, ne předvolební leták … jdu na koncert, ne na stranický meeting! Naštěstí ale platí, že si kapela v džungli hudebního podnikání poradí i bez bla bla řečí. Ona už to konec konců dokázala na mnoha velkých pódiích v Evropě.

Stručně řečeno, “Divoký východ” jako deska opravdu funguje. Líbí se mi, jakým drzým způsobem bastlí dohromady výše zmiňované žánry (které si ti nejpomalejší pro změnu dohledají) a relativně hodně naježenou elektrickou kytaru (pětka “Decisions” nebo následující “Warning”). Sympaticky a “coool” zní také většina vokálů. Ty nejlepší skladby na desce jsou navíc od počátku stavěny jako rozbušky odpalující celé sportovní haly. To zaručuje nejen živý domácí poslech, ale hlavně velký zážitek na blížících se koncertech. Velký podíl na tom mají hecující vokalisté i strhující refrény, ale překvapivě též klasické žánrové prvky reggae nebo balkan brass music. Jasně, tyhle styly fungují naživo parádně, ale stadióny nejsou právě jejich domovinou. V podání dubového kolektivu ale jako by se na takovém místě narodily (neprůstřelné hity “Wake Up”, “U.S.A.” nebo cikánsky poblázněný “Balkan Funk”).
 
Samozřejmě se ale po dlouhé noční pařbě na ubruse najdou i nějaké ty fleky. Obecně mají všechny jediného původce. Jak by ho ale … potkali jste někdy na ulici “spoluobčana” v teplákové soupravě s lesklými pruhy Adidas, tunou pravého zlata všude po těle a gelem ve vlasech? Tak to je ono! Občas, rozhodně ne pořád, mi tahle parta přijde ve své snaze o moderní sound prostě tak trochu pozadu, laciná a uncool. Hlavně ve skladbách “Euro Song” a “Making Money”. Gipsy.cz už taky nějakou dobu nesídlí na vrcholu potravního řetězce, ale tihle kluci jako by neuměli situaci odhadnout a hrají stejný humor klidně i na konci roku 2011. Tenhle hit je prostě dětinský, trapný a z módy vyšel dřív, než se deska objevila v distribuci. Sorry.

Jakmile se ale celý kolektiv vykašle na rádoby zábavnou reflexi skutečného světa s nebezpečně krátkým poločasem rozpadu, začne hudba okamžitě šlapat a bavit. Opravdová síla této formace totiž vychází z tradice balkánu a síly dub music, ne z její modernosti. Stačí tyto klasické motivy okořenit vlastním nápadem (“Decisions”, “Warning”) a nikdo vás z bitevního pole zvaného “Evropská pódia” jen tak nedostane! Už dnes tvrdím, že je většina této desky skvělá … co teprve, až se kolektiv zastaví v Brně!

http://www.music-pioneer.net/index.php?option=com_content&task=view&id=1008&Itemid=38




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×