Ty lidi - Daniel Maršalík - iReport.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Jaryn Janek zaměstnal šest zpívajících víl a natočil desku

Baskytarista Jaryn Janek v současnosti spolupracuje s Kamilem Střihavkou, Noidem či skupinou České srdce. Jeho muzicírování ho ale přivedlo k řadě dalších umělců. Hrál s Davidem Kollerem, Michalem Pavlíčkem, Jaromírem Švejdíkem, Milanem Caisem a mnoha dalšími. Letos se konečně odhodlal vydat autorské album.

Ty lidi je nahrávka, která by se asi nejvíc hodila do škatulky world music, ale stejně tak by ji někdo mohl označit za jazzovou záležitost. Je pestrá jak instrumentálně, tak vokálně. U mikrofonu se vystřídalo šest žen a dva muži. Kromě Jaryna Janka a Marka Dusila můžeme slyšet jeho slavnější sestru Lenku, dále Janu Šteflíčkovou, Evu Turnerovou z The Plastic People of the Universe, Dorotu Bárovou z Tara Fuki, Markétu Foukalovou z Lanugo a Martinu Fišerovou ze Seven Days, ve kterých působí i sám basista Jaryn. Rozmanitost je ještě umocněna použitím více jazyků. Kromě češtiny lze slyšet angličtinu, němčinu a polštinu. Zvláštností je, že skladby zpívané česky zní pozitivněji než ty ostatní...

Ty lidi je kolekce intimně znějících písní, které nejdou posluchači přímo naproti. Jaryn se publiku nepodbízí a neusnadňuje mu cestu, jak najít si klíč k jeho tvorbě. Což je v době, kdy se odevšud line komerční pop, docela příjemná změna. Album celkově vyznívá trochu až posmutněle, melancholicky, přitom ne depresivně a negativně. Zejména zpěvačky jsou vedeny tak, aby zněly étericky jako víly, naproti tomu nástroje vydávají syrové, někdy až psychedelické tóny.

Výhodou sólového debutu Jaryna Janka je, že se jedná přesně o ten druh nahrávky, která každým dalším poslechem získává u posluchače na významu, a to jak díky propracované hudbě, tak poetice textů. Není to prostě sound sloužící jako kulisa, je to muzika určena k soustředěnému poslechu.

hodnocení: 5/7

Daniel Maršalík

http://www.ireport.cz/recenze/12095-recenze-jaryn-janek-zamestnal-sest-zpivajicich-vil-a-natocil-desku.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×