Growing pains - Dan Hájek - www.musicserver.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Na svém albu "Growing Pains" se James Harries vrací ke svým hudebním kořenům a čistě písničkový formát mu začíná být jaksi velmi těsný. Vše se natočilo živě v jeden den v Oaklandu a samotné nahrávce to vtisklo nezaměnitelnou tvář jeho koncertů. "Growing Pains" je plné otevřených myšlenek a ničím neklame.

I tentokráte se James Harries vydal do Ameriky a za pomoci Bena Yonase zde natočil "Growing Pains", následovníka "Days Like These". Opustil však studio, kde se dá vše postupně doladit k dokonalosti. Novinka je totiž záznamem z jediného dne (20. 10. 2010, pěkná to náhoda!), kdy parta okolo Jamese a pozvaných hostů obsadila The Plymouth Church Of Jazz & Justice v Oaklandu. Nahrálo se celkem šestnáct skladeb (na albu je jich nakonec jen dvanáct), z nichž některé vznikly v několika provedeních. Atmosféru všemu dodalo přihlížející publikum a částečné jamování během zmíněného dne. Podařilo se tak přenést ducha odehraných koncertů na stříbrný disk, jemuž obal dělá fotografie Bohdana Holomíčka.
Pokud "Days Like These" bylo živelnější a svým způsobem hravější, tak "Growing Pains" se odvíjí v převážně lehce plouživých a zamyšlených pohybech. Přesně evokuje ten pocit, kdy si chcete sednout do svého auta, vzít své nejbližší přátele a vyrazit na bezstarostný výlet kamsi do neznáma a k putování přes vám známou krajinu si pustíte tuhle muziku. Stylová sešlost je k tomu zcela vyvážena - folk, country, blues a záchvěvy gospelu či rocku, vše však k sobě sedí a svírá pevně bytelný celek. Nad tím vším pak balancují Harriesův talent, naléhavost a bezprostřednost. Nečekejte však balast srdceryvných balad, přesto při krásné "Please Forgive Me" s gospelovými vokály Crystal Monee Hall zalapáte po dechu.
Přirozeným nástrojovým prostředkem Jamese Harriese (i když ve školních letech hrál i na jiné instrumenty) je akustická kytara a v těchto momentech na povrch vyplave ryzí písničkářství. "I Will Comfort You", "Caught In The Middle" nebo titulní "Growing Pains" jsou tím pravým, co většina návštěvníků jeho večerů očekává, přestože se v nich objevuje i zvuk vzdálených prérií patrných právě v country. "Ignorance Of Bliss" nebo našlápnutá "Sticks & Stones" proplouvají ovlivněním květinovou érou, z kterých trčí ono patrné bluesové cítění. Jednotlivé harmonie jsou v souhře, vypilované a převeditelné na pódium bez ztráty uvěřitelnosti k posbíraným textům. Záměr vše nechat vzniknout živě vyšel, "Growing Pains" je čistým albem bez skvrn kazů.
Tato nahrávka je Jamesova výprava napříč vzpomínkami a událostmi posledních let, které jej potkaly na životní pouti. Jeho hudební universálnost, co se týče stylů, byla již odhalena na dřívějších deskách. A jak již bylo řečeno, živé nahrávání tomu všemu dodalo punc osobitosti koncertů, kterých do roka odehraje nespočet. Svým způsobem je to road trip do stadia zvaného dospělost, kdy se vám myšlenky a názory vyhraní a ustálíte si svůj postoj, pohled na realitu světa okolo vás.

8/10

Dan Hájek

http://musicserver.cz/clanek/33636/James-Harries-Growing-Pains/




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×