Hu - Jackie Hide - reporti.net

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Dvojčlenná pardubická kapela DVA vydala na Indies Scope své třetí album a křtí ho na skoro dvouměsíčním turné. Včera zavítali do Brna. Po konceptu „folklóru neexistujících národů“ z minulého alba „Fonók“ přichází album „HU“ s „popem z neexistujících rádií“.

Za kapelou DVA se skrývají manželé Bára a Jan Kratochvílovi. Jejich kytaru, dechové nástroje a zpěv doprovází samply, kterých je na HU podstatně víc, než na předchozích deskách a jsou sestříhány z reálných zvuků nahraných v terénu.

Album bylo nahráváno na chalupě v Podještědí, mixováno a masterováno v Berlíně. „Na albu je třináct písní v neexistujících světových jazycích, zaslechnutých na třinácti neexistujících rozhlasových staniccích“ dodávají DVA.


Při poslechu alba si nemůžete neuvědomit, že se DVA od Fonóku značně posunuli, album je méně melancholické, více taneční, více rádiové. Promyšlené samply podkreslují jednoduché, až minimalistické živé nástroje a především neopakovatelný a nezapomenutelný hlas Báry, tu zadumaný, tu skoro ukřičený. Ani na chvíli nebudete pochybovat, že jste opravdu nenaladili nikdy neexistující rádio, z neexistující země.

Staromilce by snad mohlo popovější naladění alba odradit, ale DVA nenechávají nikoho na pochybách. Zvukem a tanečním feelingem se album může rovnat všem současným světovým interpretům. Naprostou většinu jich ale nechává daleko za sebou. DVA totiž nemají obdoby. Lokální neexistující národy a jejich neexistující rádia, globální muzika…. Suverénní alternativa ke sterilní ZOO nazývané „worldmusic“.


Na včerejším koncertě v brněnské Flédě kapele předskakovali relativně dobří, ale zdaleka ne tak zajímaví, ani originální Slováci Longital.  Zato DVA nenechali publikum ani na chvíli zaváhat. Bára jako jakási tančící Černá Mamba diktovala svým zpěvem atmosféru celému sálu tak suverénně, až se skoro nechce věřit, že kapela neobráží pódia už dvacet let… Jan se držel decentně v sedě kytary a svých krabiček a podmazával Bářin zpěv. Samply rozkmitávaly vzduch do tanečních rytmů…. Atmosféra vynikající, vystoupení perfektní.

Co dodat? Kupte si desku HU (www.indies.eu), navštivtě web kapely (www.2dva.cz) a snad ještě stihnete některé vystoupení jeich HUturné.

Jackie Hide - reporti.net

http://reporti.net/culture/dva-hu-virtualni-glocal-pop




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×