Edel - Jakub Pech - Houser

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Jak již napovídá samotný obal nové desky Vladimíra Václavka, na němž jsou uvedena jména všechna čtyř zúčastněných muzikantů, nejedná se o album sólové, nýbrž kolektivní.

Zdvojená sestava, v níž se k běžně vystupujícímu duu V. Václavek a Miloš Dvořáček (kytara a bicí) přidali němci Frieder Zimmermann a Matthias Macht (tytéž nástroje), vznikla pomocí kontaktu na Myspace. Na dálku tušené hudební souznění se pak při osobním kontaktu proměnilo na tvůrčí jiskření v podobě jam sessions.

Z načerpaných motivů posléze při nahrávání v Zimmermannově venkovském studiu vznikla osmice podmanivých skladeb tvořících Edel (německy „ušlechtilý“ nebo „vzácný“). Vladimír Václavek u příležitosti vydání nového alba prohlásil, že má dost morbidity, které je umění plné. Deska Edel jeho slova potvrzuje – z hudby je zde cítit neskutečná radost z tvoření. Když například na konci skladby Horská jeskyně zapnutý mikrofon zachytí, jak se jeden z muzikantů směje, není to samoúčelný vtip, nýbrž doklad pozitivní kreativní energie, která při práci panovala a která je důležitou součástí výsledku.

Křehký charakter písní je na několika klíčových místech tvrzený hlasitější elektrickou kytarou; ta však neplní až tak funkci dramatickou, jako spíše katarzní (jedním z vrcholů je gradace v kompozici Radio Leben). Zkušená hra s dynamikou dodává Edel plasticitu, kterou je zábavné zkoumat opakovaně.

Jakub Pech

http://www.houser.cz/hudba/cd/6305-cd-recenze-vaclavek-zimmermann-dvoracek-macht-edel.htm




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×