Karel Plíhal

Karel Plíhal je český kytarista, zpěvák, skladatel, textař, hudební režisér a aranžér. Vystudoval Střední průmyslovou školu strojnickou v Olomouci, poté pracoval jako konstruktér, topič v olomouckém divadle a nakonec se stal písničkářem (ačkoliv nemá žádné hudební vzdělání). Na kytaru hraje od 15 let. Nejprve hrál v olomouckých undergroundových country-swingových kapelách Hučka, Falešní hráči a Plíharmonyje. První sólové vystoupení měl v roce 1983. Mezi léty 1985 až 1993 spolupracoval s Emilem Pospíšilem a v letech 1995-1999 ho doprovázel Petr Freund. Karel Plíhal je čtyřnásobný držitel ceny soutěžního hudebního festivalu Porta. Složil hudbu k řadě inscenací Moravského divadla Olomouc, mimo jiné Zlatovláska, Sluha dvou pánů, Utrpení Dona Perlimplína, Manon Lescaut, Cyrano, Zimní pohádka, Pašije, Giroflé-Giroflá etc. Zhudebnil některé Kainarovy básně, režíroval nahrávání alb např. Jarka Nohavici, Petra Fialy, bratří Ebenů či Bokomary. V roce 2006 vydal výběr svých básniček Jako cool v plotě doprovozené ilustracemi Miroslava Bartáka, na rok 2007 vyhlásil koncertní pauzu a plánuje vydat nové album Vzduchoprázdniny.

Diskografie:
 
 Karel Plíhal (1985)
 Imaginární hospoda (1986) – EP spolu se Slávkem Janouškem a Nerezem
 Karel Plíhal…Emil Pospíšil… (1989)
 Karel Plíhal 1985-89 (1992) – souborné vydání dvou předchozích desek
 Takhle nějak to bylo... (1992)
 Králíci, ptáci a hvězdy (1996)
 Sova sněžná (2000) – singl
 Kluziště (2000)
 Rok ďábla (2002) – soundtrack stejnojmenného filmu, Plíhal ale zastoupen málo
 Nebe počká (2004) – písňové texty Josefa Kainara
 Karel Plíhal v Telči (2005)
 Karel Plíhal v Olomouci (2005)
 Vzduchoprázdniny (2012)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna

příměstský tábor Brno