Tichá dohoda

Legendární pražská kytarovka, jedna z nejvlivnějších tuzemských kapel 90. let, která loni oslavila 25 let od svého založení speciálním téměř tříhodinovým koncertem úspěšně se vrátila po osmileté pauze na naše koncertní pódia, nyní vydává na CD živé dvojalbum se zkráceným záznamem koncertu. CD obsahuje průřez její dosavadní tvorbou a přináší všechny hity, milníky a některé rarity za 25 let její existence.

Tichá dohoda vznikla již v roce 1986 a založili ji skladatel a textař Dan Šustr a bubeník a producent Jiří Šimeček. První sestava se v roce 1988 po několika koncertech a natočení demokazety „Zlatý grál“ rozpadla a TD pokračovala o rok později jako původně zamýšlený studiový projekt - se zpěvačkou Blankou Šrůmovou. Jak se brzy ukázalo, Dan a Blanka spolu vytvořili silnou skladatelsko-interpretační dvojici a v této konstelaci s různými rytmickými sestavami natočila Tichá dohoda všechna svá „oficiální“ alba a v průběhu 90. let absolvovala přes 1000 koncertů. V roce 1999 však byla činnost skupiny přerušena dramaturgickým nátlakem gramofonových firem.

Tichá dohoda nejprve hudebně vycházela z britské alternativní poprockové scény 80. let (The Smiths, The Cure, U2) a kořenů rockové hudby 70. let, ale posléze si vytvořila vlastní osobitý styl kytarového písničkářství a nebála se ani zvukově a stylově experimentovat s elektronikou. Za svoji aktivní kariéru vytvořila mnoho dnes již „zlidovělých“ hitů (Marioneta, Večírek osamělých srdcí, Kotva a kříž či Tulák po hvězdách).

Ve skupině se rovněž vystřídala řada vynikajících hudebníků. Většina bývalých členů a spoluhráčů TD byli či jsou dnes členy našich špičkových skupin (Plastic People of the Universe, Kapela Hrůzy, Wanastovy Vjecy, Marie Rottrová, Neřež, Miro Žbirka apod.).

Diskografie:
Zlatý Grál - 1987
Chci přežít – 1990/reedice 1995
Underpop – 1992/reedice 2009
UnplugGag – 1993
„untitled“ - 1994
La Décadance – 1995
Live in Lucerna Music Bar – 1997
Válcovna vkusu, s.r.o. – 1998
25 let - Největší hity live! - 2012
 
Tichá dohoda line-up 2012:
Dan Šustr (guitars, vocal)
Blanka Šrůmová (lead vocal, keyboards)
Michal „Sherry“ Šerák (bass, back vocal)
Václav „Vendy“ Šváb (drums, back vocal)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna

příměstský tábor Brno