Poutníci

Dne 4.12.1970 se konalo v Country klubu v Maloměřicích první vystoupení dnes již legendární kapely, hrající bluegrass a country, která si říká Poutníci. Již od prvních koncertů a hudebních přehlídek se skupina řadí do brněnské a krajské špičky této hudby, což potvrdila i svými postupy do celostátního finále soutěže, jež měla tenkrát velký zvuk a jmenovala se Porta. Samozřejmě, že čím déle Poutníci hráli, tím se zdokonalovala jejich hra, ale také se měnily sestavy. Jediným, kdo stále zůstával, byl jeden ze zakládajících členů skupiny, František Linhárek.

Rok 1974 a rok 1979 byly velmi důležité, neboť přichází tři velké postavy Poutníků a sice kytarista a zpěvák Zdeněk Kalina a banjista ale hlavně skladatel a zpěvák Robert Křesťan s mandolinistou Pavlem Petrželou. Skupina se začátkem osmdesátých let konsoliduje a začíná vítězit na mnoha přehlídkách a vítězí i na již zmíněné Portě v letech 1981 až 83.

V roce 1987 kapele vychází první deska a o rok později se vydává na úplnou profesionální dráhu v sestavě: kapelník, kytara František Linhárek; banjo, zpěv Robert Křesťan; banjo, housle a saxofon Luboš Malina; kytara, zpěv Zdeněk Kalina; mandolína Jiří Plocek; kytara Mirek Hulán; kontrabas, zpěv Jiří Pola a konferenciér Josef Prudil. Tato sestava patřila v historii k těm slavnějším. Vydala pět CD, navštívila spoustu zemí Evropy a dostala dvakrát ocenění za nejlepší neamerické CD roku v USA (1989 a 1990 od organizace SPBGM). Kromě toho odehrála kapela stovky koncertů po tehdejším Československu.

V roce 1991 v létě končí tato sestava svou činnost. František Linhárek odchází a nadále se věnuje pouze činnosti managerské. Kapelníkem se stává Mirek Hulán. Přichází poprvé v historii Poutníků zpěvačka Hana Černohorská a vrací se po letech banjista Svaťa Kotas s houslistou Ladislavem Cejnkem. V této sestavě, kromě vystupování v zahraničí, především v Rakousku, vydala kapela dvě CD a v roce 1997 se rozchází a vzniká další sestava souboru a zdá se, že opět vrcholná.

Začátkem března 2009 nahrazuje zpěváka a mandolínistu Jřího Macha mladičký zpěvák a kytarista Jakub Bílý z Ostravy

Celý rok 2010 jezdili Poutníci s programem " Poutníci slaví 40" Vrcholem celoročních oslav byla společná šňůra s Robertem Křesťanem a jeho Druhou trávou a hlavně koncert 4.12.2010 v Brně v KC Omega na Musilově ulici. Poutníci také tento den pokřtili poprvé svoje 13. CD s názvem " Poutníci slaví 40 live"

V roce 2011 kapela jezdila v ustálené sestavě : kontrabas, zpěv - Jiří Karas Pola, mandolína, kytara, zpěv - Jan Máca, banjo, dobro - Peter Mečiar a kytara, zpěv - Jakub Bílý.Jako host vystupoval na koncertech v Brně a blízském okolí kytarista a zpěvák, emeritní Poutník Zdeněk Kalina.

Rok 2012 bylo odehráno 129 koncertů, kapela hrála velmi často v zahraničí, v Polsku, Německu a na Slovensku.Sestava muzikantů stále stejná jako v předešlém roce.

Rok 2013 odehráno 127 koncertů a vzniklo 14. poutnické CD s názvem ,, Country vánoce. " V TV NOE v pořadu Cvrlikání vznikl pounický recitál.

V roce 2014 odehráli Poutníci 117 vystoupení s Pořady ,, Poutníci, Na cestách country a Country Vánoce." Stejnojmenný pořad byl natočen i pro TV NOE. Kapela hraje stále ve stejné sestavě.

V roce 2015 Poutníci slavili 45 let od svého vzniku. Odehráli jsme 139 koncertů a vrcholem byl prosinec, kdy si současná sestava vytvořila rekord a sice 28 vystoupení za měsíc prosinec.

Vrcholem oslav byly 2 koncerty dohromady s Robertem Křetanem a jeho Druhou trávou a řadou bývalých významných členů kapely. Tyto proběhly 3.12.2015 v Praze v divadle Bez zábradlí a 4.12.2015 v Brně v Divadle Bolka Polívky.

Kapela již 6 let hraje v nezměněné sestavě.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×