Lakuna

lakuna  *  mezera, štěrbina, prohlubeň     Lakuna * kapela života 

Lakuna od začátku

Kuna se chystala na vánoční večírek. Pořídila akordeon z druhý ruky. A hele! Fňukny se už nepustila. První písničkou zhudebnila báseň Emily Dickinson. Starší věci ze šuplíku dostaly novou podobu: Perspektiva Franty Gellnera nebo Kočička. Přidali se kamarádi Vorel a Tomáš. Ten napsal řadu dalších písniček a vymyslel název. A Lakuna byla na světě. A chce hrát!

Pozor aporta!

Ani ne po roce zkoušení přichází kuriózní zkušenost: Lakuna na Portě 2012. „Velké překvapení“, píše o Lakuně v reportáži ze západočeského kola porotce Petr Merxbauer. A poslali nás s písničkou Řeka ve mně na mezinárodní Portu do Ústí nad Labem, a na národní Portu do Řevnic. Semifinále na hřišti házenkářů. Kuna vzdychá po čase mačů dávno minulých... Lakuna nezůstává ante portas a jde do finále v Lesním divadle. Ups. 

Kdo to dělá?

Texty a hudbu pro Lakunu píšou Tomáš a Kuna. Vedle toho Tomáš Suchý je eště kapelník (Ponožky pana Semtamťuka, Těžká pára). Milan Voráček občas hraje s Kunou pavlačový ciráty opiáty a mordyjáty (Švajneraj). Původního houslistu Pavla Sučka vystřídala v roce 2014 Jitka Malczyk. Ta jindy taky houslí po bretoňsku (Delioú) nebo irsku (Unreel). Bubeníka Radka Götze (demo 2013) vystřídal Kryštof Krása (Pohlavní nádraží) a toho zas Martin Rychta (kapela Václava Koubka, ex-Vlasta Třešňák Band, ex-Pod černý vrch, ex-Čechomor, ex-Mozart K). A tak jsme doteď .

Demo

První nahrávky Lakuny vznikly v lednu 2013 ve studiu U Čmeláka v Dolanech u Plzně. Nahrávala sestava Suchý-Voráček-Hynčíková-Götz-Suček.

Lakuna a divadlo

Písničky Lakuny (Kuna-sólo-live) můžete slyšet v představení karlovarského Divadla Dagmar "Těším se, že mi brzy napíšeš!" (premiéra XII/2013) o ženách vězněných v československých komunistických lágrech.

Lakuna pravidelně spolupracuje s divadlem MY na projektu „Čítání lidu“ - veřejném scénickém čtení z knižních novinek v plzeňských kavárnách.

Písničky Lakuny inspirovaly také vznik divadelního představení složeného ze scénických teatroklipů „Běh života“ . V režii herečky divadla Alfa Blanky Josephové Luňákové se hrálo v Plzni (Divadlo Dialog, Světovar) v roce 2012-15. 

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×