Katt

Kateřina Chroboková je výraznou osobností na dnešní hudební scéně. Pozoruhodným způsobem dokáže interpretovat hudbu všech stylů a období. Vedle hudby minulých čtyř staletí je nadšenou interpretkou a propagátorkou soudobé hudby, kterou ve spolupráci se skladateli a dalšími hudebníky představuje na domácích i mezinárodních festivalech. Svým zájmem o soudobou hudbu a svými interpretačními kvalitami inspirovala již několik skladatelů, kteří pro ni napsali své skladby. V sezónách 2007 a 2009 ji přizval slavný belgický dirigent Jos van Immerseel ke spolupráci se svým souborem Anima Eterna, se kterým provedla jako sólistka Koncert pro cembalo a malý ensemble od Bohuslava Martinů a Concert Champêtre od Francise Poulenca na festivalech v Bruselu a Bruggách. Tyto koncerty se setkaly s mimořádným ohlasem, jeden z recenzentů charakterizoval hru Kateřiny Chrobokové slovy „její prozářená hra obsahuje celou škálu jemných nuancí a je přednášena uvolněně a s lehkostí.“

Svou mezinárodní kariéru zahájila vítězstvím na Oundle International Organ Festival v Anglii. Součástí tohoto ocenění bylo pět recitálů na mezinárodních varhanních festivalech ve Warwicku, Coventry, St. Albans, Cambridgi a ve slavné St. Pauls Cathedral v Londýně. Od té doby koncertovala již v mnoha zemích Evropy i v zámoří. Představila se mj. na koncertních pódiích v Anglii, Belgii, České republice, Holandsku, Litvě, Lucembursku, Německu, Polsku, Portugalsku a Mexiku.

Pravidelně spolupracuje s významnými českými a zahraničními orchestry a festivaly: např. Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, Moravská filharmonie Olomouc, Komorní filharmonie Pardubice, Janáčkův komorní orchestr, Anima Eterna, Festival de México en el Centro Histórico v Mexiku, Klara Festival v Bruselu, Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, Janáčkův Máj a mnoho dalších.

K nejdůležitějším pedagogům Kateřiny Chrobokové patřili Mgr. Martina Zelová (Janáčkova konzervatoř v Ostravě), prof. Kamila Klugarová (obor hra na varhany) a doc. Barbara Maria Willi, Ph.D (obor hra na cembalo na Janáčkově Akademii múzických umění v Brně diplom MgA), prof. Jan Raas (Vysoká škola umělecká v holandském Utrechtu, Master Degree) a prof. Reitze Smits (v belgickém Leuvenu, koncertní diplom). V současné době si doplňuje vzdělání studiem generálbasu u prof. Jespera Christensena na basilejské Schole cantorum a zároveň studuje v doktorském cyklu na Janáčkově Akademii múzických umění v Brně. V listopadu 2007 obdržela Cenu Ministra školství za vynikající výsledkyV letech 2004–2009 vyučovala Kateřina Chroboková na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Byla několikrát přizvána jako lektorka ke spolupráci na mezinárodních kurzech pro varhaníky na Oundle International Festival for Organists v Anglii a na University of Glasgow ve Skotsku.

V roce 2007 natočila Kateřina Chroboková v Belgii své první profilové CD, které vyšlo na jaře 2008.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×