Jícha Honza

Má-li písničková soutěž Notování pod Vyšehradem objevovat nové zajímavé tváře folkové a příbuzné muziky, pak letošní vítěz toto kriterium splňuje dokonale. Honza Donald Jícha se do soutěže dostal na popud zvukaře Kuby Moravce. Ve svém přihlašovadle jako důvod přihlášení uvedl právě skutečnost, že dosud ještě nikde nic nevyhrál… Už v základním kole, kdy soutěžil společně s kontrabasistou Jendou Kříženeckým, zaujal diváky i pořadatelskou radu především svou autorskou tvorbou. Přinesl nejen vtipné texty od dokonale obrozenecky pojaté trampské písně Poesie trampingu, přes historické osudy věčných outsiderů v současnosti si kupující půdu u „brdského“ amerického radaru, či česko-romskou Čaje, čaje, romány, až po vážnější a přesně trefený popis současné vesnické mladé generace v písničHonza Donald Jícha s manželkou na finále Notováníce Zastávky. V semifinále už bylo zřetelně poznat daleko lepší sehranost obou muzikantů a zlepšení interpretace. Na finále si Honza Donald Jícha přivezl jako posilu i svoji ženu, která houslemi úspěšně doplnila jistý výkon obou muzikantů.

Kdo je tedy Honza Donald Jícha? Jak to, že jsme na něho ve folkových vodách doposud nenarazili?

Honza Donald Jícha, kromě svých hudebních aktivit, je také absolventem vysoké školy, spisovatelem, cestovatelem, jazykovým učitelem i ekologickým pasivistou žijícím nedaleko Prahy v dřevěném domečku se svojí manželkou, svými dvěma dětmi i zvířectvem, kterému vévodí osel. Možná se vám do rukou dostaly knížky Prevít na vysoké, Prevít v tajných službách či souhrnné vydání Prevít na studiích, Nejlepší stop je za svítání, Dva roky prázdnin, Případ zájezd, Jak se Lubošek naučil mluvit slušně, nebo poslední v červnu pokřtěná Maturita. Mohli byste být také absolventy některého z jazykových kursů češtiny, angličtiny nebo španělštiny, které Honza Donald Jícha vede. Případně vám tentýž člověk mohl zprostředkovat nevšední zážitky z cest jako vedoucí velmi netradiční cestovní kanceláře Kudrna. Navštívíte-li jeho internetové stránky, doplní vám další rubriky tuto všestranně, řekl bych až renesančně, aktivní osobnost – Banát, básně, zajímavé tipy, nápady, komiks nebo jistě atraktivní Sex a jízdní řády.

Autorsky má Honza Donald Jícha za sebou řadu nápaditých písniček, jeho pěvecký projev je jistý a interpretačně prodělal společně se svými spoluhráči během roku posun. Vystupovat jste ho mohli slyšet na několika samostatných koncertech, pravidelněji třeba na Toulcově dvoře, několikrát společně s Martinem Rousem. A tak jeho největším problémem je, tak jako u všech mnohostranně talentovaných jedinců, nedostatek času, který zatím zabraňuje častějšímu vystupování, ale podle vlastního komentáře po vítězství v Notování pod Vyšehradem na internetových stránkách bychom se mohli dočkat lepších časů:

„Kromě všelijakých trofejí je tím na nás vložen závazek pokračovat v započaté činnosti a pro mě osobně, dají-li múzy, stát se opravdovým muzikantem.“

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×