MICHAL HROMEK CONSORT

Michal Hromek – kytara
Jakub Klár – flétna, whistle, zobcová flétna
René Vácha – viola, housle
Daniel Mikolášek – perkuse, cembalo, zobcová flétna

Repertoár, který soubor interpretuje, vychází vedle původní tvorby z dědictví evropského baroka a renesance a také z hudby lidové. Michal Hromek Consort (MHC) ovšem neusiluje o tzv. autentickou interpretaci a lidová i umělá témata jsou zpracovávána variačním způsobem, ve kterém jsou uplatněny různé stylové roviny. Specialitou repertoáru skupiny jsou adaptace melodií připisovaných legendárnímu irskému harfeníkovi Turloghu O‘Carolanovi, ale stále častěji nalézá inspiraci např. v hudbě barokních skotských loutnových tabulatur nebo třeba také rudolfínské Prahy. V neposlední řadě jsou na koncertech i nahrávkách uváděny původní skladby, které na zmíněné zdroje reagují; lze v nich ovšem nalézt také kontrastní názvuky současné akustické hudby.
   Seskupení MHC se vyvinulo ze společenství studiových hudebníků, kteří se podíleli na autorských albech Michala Hromka. Služebně nejstarší je v tomto smyslu violista a houslista René Vácha, který si zahrál už na v Kanadě zlatou deskou oceněném albu z roku 1990 Keltská kytara a který v souboru působil až do roku 2011. V roce 1996 se při natáčení čtvrtého Hromkova alba The Wild Mountain Thyme ve studiu setkali multiinstrumentalista Daniel Mikolášek (Váchův kolega z orchestru České filharmonie) a flétnista Jakub Klár. Šesté album z této řady (Consort Music) již vyšlo pod hlavičkou MHC.
   Na nahrávkách, v televizních vystoupeních a koncertně Michal Hromek spolupracoval např. s Geraldem Garciou, Tomem Daunem, Jean-Jacques Fdidou, Martinem Myslivečkem, Jaroslavem Šindlerem či Jiřím Pavlicou. Docela rád vzpomíná na ještě předsametové několikaleté doprovázení Zuzany Talpové, Stanislava Oubrama a Marka Vašuta v písničkách Vlada Vysockého. Se sopranistkou a harfenicí Kateřinou Doležalovou vydal v roce 2008 na značce Faust Records CD Da Mihi Manum. Koncertoval v řadě evropských zemích, ale také např. v Alžírsku a Kostarice. Vedle své skladatelské, koncertní, publikační a občasné publicistické činnosti působí také jako pedagog.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×