Cimbálová muzika Vlasty Grycové

CIMBÁLOVÁ MUZIKA VLASTY GRYCOVÉ
vznikla v roce 1995 jako dětská hudecká muzika Husličky. V roce 2004 cimbálová muzika vydala spolu s Vlastou Grycovou, ženským a mužským sborem ze Strání CD Pod Javorinú. Duší celého kolektivu byla a stále zůstává známá zpěvačka Vlasta Grycová. Uměleckou vedoucí, primáškou a autorkou hudebních úprav její dcera Anna Přikrylová, v muzice účinkují i vnučky. Muzika se zaměřuje především na hudební folklór obce Strání. Vlasta Grycová je stálou inspirací a patrně nevyčerpatelnou studnicí straňanských písní, která jen tak z rukávu sype písničky uložené v paměti od své maminky Alžběty Končitíkové.
Toto CD má být oslavou životního jubilea zpěvačky a poděkováním za roky společného muzikantského života s Vlastou Grycovou. Kapela se rozhodla při křtu nového alba přijmout nový název Cimbálová muzika Vlasty Grycové.

NETÁTA
“A vy chlapci nevíte, preco za mňú chodíte, a já nosím netátu za fěrtúškú zapjatú“ zpívá se v jedné rozverné straňanské písni. Rozvernost a straňanské melodie jsou charakteristické i pro ženský sbor Netáta. Sborové zpívání má ve Strání dlouholetou tradici, na niž navazuje současná generace zpěvaček, která od roku 2011 vystupuje na veřejnosti pod názvem bylinky z karpatských luk plavuně vidlačky ((Lycopodium clavatum), lidově označované jako netáta.
Netáta coby bylinka se v minulosti používala na všechny neduhy a působila také jako afrodiziakum. Stejně tak Netáta, jako ženský sbor, je rovněž lékem na různé neduhy, a to jak pro samotné členky, tak snad i pro jejich posluchače. Barvitost straňanského sborového zpěvu vyniká nejvíce v trávnicích a obřadních písních. Velkou část repertoáru tvoří škádlivé písně, které vycházejí z rázovitého kraje pod Velkou Javořinou.
Svou činností se sbor podporuje udržování kulturních tradic v oblasti písní, místních zvyků (svatby, výroční obyčeje, aj.), o zachování krojové čistoty a původních výrobních postupů při výrobě krojových součástí.

ZBOŽÍ (6)

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×