Disco Science Video

fotka

Ventolin baví videosinglem Disco Science, ohlašuje album Vitajte

 

Přes den David Doubek alias Ventolin přednáší na univerzitě, po večerech baví na koncertech. Pět let po vydání úspěšného debutu Totem má pozici jednoho z nejvyhledávanějších elektronických hráčů. A jeho show je k nezastavení i na singlu Disco Science, kterým Ventolin ohlašuje svou novou desku Vitajte. Video k němu natočili hudebníci Petr Marek (Midi Lidi) a Johuš Matuš.

 

Ventolin neztratil nic ze své působivosti a ještě vyladil formu. Slovy singlu Disco Science pro všechny „mládenc, holkys, dětis i stařecs“ tak působí jako urychlovač částic z dimenze disco. „Disco Science je písnička o nás všech, kdo se moříme doma s hudbou a doufáme, že ji pak někomu pustíme a bude to super. Všichni jsme vlastně hrozní vědci. Dumáme, počítáme, měříme frekvence, studujeme internetová fóra, jaké si koupit reprobedny, kabely, krabičky a děláme prostě Disco Science,“ říká Ventolin.

 

 

Hereckou a taneční partnerkou Ventolinovi je v klipu maminka Petra Marka, která je kultovní herečkou režiséra už od doby jeho snímku Film Petra. „Líbila se mi domáckost v textu i náladě písničky, slovo ‚dvoreček‘ mě přivedlo na nápad natočit dobrý vesnický klip. A napadlo mě, že ideální spolupracovník pro rurální tematiku je hudebnice Johuš Matuš, která loni vydala digitální album Rural Pop. Její domácí vesnické klipy a písně mě strašně baví. A taky se mi líbí to, že si takhle hudebníci navzájem dělají klipy," uvádí Marek.

 

Natáčelo se na Semilsku a v Praze a důležitou práci na videoklipu vedle Johany Novotné, vystupující pod uměleckých jménem Johuš Matuš, odvedl také scénograf Dáda Němeček. „Při tvorbě klipu jsme použili revoluční technologii takzvaného klíčování na zeleném pozadí. Je to způsob, jakým můžete docílit dokonale realistické iluze nějakého prostředí, kam by se herec jinak těžko dostával. Myslím, že tato technika má budoucnost a bude brzy hojně využívána v mnoha žánrech, především ve sci-fi. Schválně, jestli diváci poznají, která místa v tomto klipu nebyla natočena v realitě, ale jako reálné působí právě díky této technologii," vysvětluje Marek.

 

Nová deska byla pojmenována podle jedné praštěné fotky ze společného turné Ventolina s kapelou Midi Lidi. „Byla tam rohožka s nápisem Vitajte, se kterou jsme se fotili v legračních pozicích a říkali, že je to super obal na desku (v žánru 10 nejhorších obalů všech dob). Pak, když jsem hledal název, vzpomněl jsem si na slovo Vitajte a řekl si, že je to dobrý název. Jednoduchý, banální a přitom paradoxně znepokojivý. Je divné, že v současné době toto banální a konvenční oslovení působí skoro provokativně. Jako bychom měli pocit, že vítat je nepatřičné,“ dodává Ventolin.

 

Po čistě instrumentálním albu The Game YS R0TTYN, které v loňském roce připravil s polským techno duem RSS BOYS, Ventolin natočil písničkovou desku plnou tříminutových hitů. Obsahuje elektronicky znějící songy, tepající automaty a acidové linky, ale i věci téměř kapelové, s kytarami a živými bicími. Na albu hostovali Prokop Holoubek (Midi Lidi) a Michal Janík (Ghost of You).

 

Deska Vitajte vyjde na CD, vinylu a digitálně 15. září u Bumbum Satori. Hned tímto okamžikem Ventolin vyráží na turné. Album pokřtí 4. října v pražském klubu MeetFactory a 5. října v Kabinetu Múz v Brně.

 

Ventolin je elektronický projekt Davida Doubka, zakládajícího člena skupiny Kazety a člena divadla Nejhodnější Medvídci. Vznikl v roce 2007 jako boční „odpočinkový“ projekt, velmi záhy se však dostal do povědomí na místní klubové scéně. K živému hraní používá staré samplery, analogové syntezátory a archaické drummachiny. Je milovníkem primitivního zvuku detroitského techna a italského a indického disca z 80. let. Přitahuje ho analogová rozladěnost, šum, rozkolísanost, a nedokonalost. V roce 2009 vydal EP Mžitky, v roce 2012 album Totem. V roce 2015 se vrátil s EP Playbour. Vytvořil také výbornou coververzi písně Bobřík strachu od kapely Dunaj či na objednávku výtvarnice Mileny Dopitové hommage dětské opery Brundibár česko-židovského skladatele Hanse Krásy. Vloni vydal společné album The Game YS ROTTYN s polským anonymním techno duem RSS B0YS. David Doubek přednáší kulturní antropologii na Karlově Univerzitě.

 

Aktuální koncerty:

 

15/09 Clermond-Ferrand – Europaclub

22/09 Chomutov – Kulisárna (+ Midi Lidi)

23/09 Trenčín – Lúč  

04/10 Praha – MeetFactory (+ Francois Svalis, Johuš Matuš)   

05/10 Brno – Kabinet MÚZ (+ Johuš Matuš)

06/10 Zlín – Blok12 (+ Johuš Matuš)

07/10 Hradec Králové – Nuuk (+ Johuš Matuš)

21/10 Opava – Freiplatz 

27/10 Břeclav – Piksla (+ Johuš Matuš) 

01/11 Plzeň – Anděl Café (+ Johuš Matuš)

11/11 Žďár nad Sázavou – Batyskaf (+ Johuš Matuš)

15/11 Olomouc – 15 minut (+ Francois Svalis)

16/11 Ostrava – Coooltour

17/11 Rožnov pod Radhoštěm – Tklub (+ Johuš Matuš)

18/11 Piešťany – Žiwell (+ Johuš Matuš)

24/11 Liberec – Bunkr (+ Midi Lidi)

25/11 Jaroměř – Bastion (+ Midi Lidi)

01/12 Znojmo – GoGo (+ Johuš Matuš)

02/12 Litomyšl – Kotelna (+ Midi Lidi)

16/12 Pardubice – Divadlo29 

22/12 Jihlava – Soul (+ Johuš Matuš)




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×