Beránci a vlci - Galgóczi Tamás - ekultura.hu

fotka

Beránci a vlci (CD)

 

Úgy tűnik, többfelé szokás, hogy a fesztiválokon fellépő együttesek közös műsort adnak, ami az esetek többségében nem hirtelen ötlet következménye, hanem próbák, vagy legalábbis előzetes egyeztetések eredménye, aminek köszönhetően valami újat kap a néző. Utoljára a 70-es cikkben szerepelt ilyen formáció (Les Amazones d`Afrique), ahol az énekesnők teljesítménye meggyőzött, csak a zenével voltak problémáim. Az idén februárban megjelent Indies Scope kiadvány előzményét a 2014-es Folk Holiday rendezvényen kell keresnünk, amikor a mostani előadók közül páran közösen léptek fel. Ez a nézőknek és a muzsikusoknak egyaránt tetszett, így már csak idő kérdése volt a folytatás.

 

Az alapkoncepció – a zene és a booklet alapján – az volt, hogy régi morva dalokat játszanak közösen, és itt a közös játékon van a hangsúly. Ugyanis egymástól nagyon messze, vagy látszólag messze ténykedő együttesek gyűltek össze. A Jitka Šuranská Trióról korábban már írtam, a többiekről azonban még sosem hallottam korábban. Csatlakozott hozzájuk a Ženský sbor z Kudlovic – az elnevezés tíztagú női kórust takar; a RukyNaDudy – héttagú együttes a Beszkidek vidékéről, ők hagyományos hangszeres népzenét játszanak. Negyedikként a Sdružení nezávislých jazzmenů jazzistái csatlakoztak, alaposan megborítva az eredetileg kialakított koncepciómat.

 

A közös muzsikát megálmodó Marian Friedl valahol azt nyilatkozta, hogy meglepődött a különféle stílusok közötti határok rugalmasságán. Ezzel teljes mértékben egyetértek, mert valóban bámulatos, ahogyan mondjuk a „Beskydský chameleon” című instrumentális darabban a jazz és a hagyományos népzene összesimul – mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. És ez nem egyszeri eset, hiszen a „Hradiště”, a maga több mint hét percével ugyanezt műveli, csak itt csatlakozik hozzájuk a női kórus – az összhatás pedig legalább annyira magával ragadó, mint mondjuk a Värttinä.

 

A Beránci a vlci lemezt intellektuális kalandként éltem meg, és egy olyan élménnyel gazdagodtam, amely megerősített abban, hogy tehetséges zenészek egy határozott elképzeléssel bíró komponista társaságában műfajtól függetlenül mindig újszerű és élvezetes zenét alkotnak. Mert ez bizony már alkotás a javából, olyan, amit nagyon szívesen megnéznék élőben, csak mivel erre sok esélyem nincs a tekintélyes létszám miatt, ezért csak arra biztatok mindenkit, hogy ismerkedjen meg (de semmiképpen sem háttérzeneként) vele.

 

Kinek ajánlom: nemtől, preferenciáktól, és minden más egyébtől függetlenül mindenkinek kötelező.

2017-ben megjelent válogatás (Indies Scope)




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×