Tomáš Kočko opět boduje v Evropě

fotka

Tomáš Kočko a jeho Orchestr se svojí doposud poslední deskou Velesu bodují v evropském žebříčku WORLD MUSIC CHARTS EUROPE. Po velmi dlouhé době se opět podařilo někomu z ČR zaujmout evropské rádiové DJ natolik, že ho svými hlasy posunuli do první desítky této prestižní hitparády. „Mám obrovskou radost! Jedna věc je dostat se do TOP 20 a druhá – udržet se i další měsíc. Navíc ten skok! Desátá příčka! S autorským albem – paráda,“ neskrývá radost Tomáš Kočko.

Publicisté a DJ, kteří sestavují evropskou hitparádu WMCE, pravidelně vybírají z více než dvou stovek alb. Deváté řadové album Tomáše Kočka se objevilo v tomto žebříčku již minulý měsíc a to na devatenáctém místě, což byl odrazový můstek pro aktuální desáté místo. Prestižní desítka albu sluší a značí, že Velesu má co nabídnout nejen posluchačům v ČR. Žebříček WMCE sestavuje každý měsíc 46 předních world music publicistů a DJ z 24 evropských zemí, kteří prezentují WMCE v evropských radiích. Více na http://www.wmce.de.

Tomáš Kočko se během posledního roku nevěnoval jen nahrávání alba Velesu. Ihned po vydání alba začali práce na dokončení dramatizace Vančurovy pohádky Kubula a Kuba Kubikula. Premiéra se uskuteční v listopadu 2016 v divadle Radost Brno a Tomáš Kočko si nyní kromě režie a hudby, vzal na starosti i scénář.„Práce na dětském představení pro mě není žádnou novinkou. Představení Kubula a Kuba Kubikula je moje třetí režie pro divadlo Radost. Nová pro mne byla práce na scénáři, v předchozích případech jsem připravoval hudbu a pak režii na již hotový scénář. Připravit si takto představení je pro mě skvělá ikdyž časově náročná zkušenost. Navíc to bylo velmi náročné skloubit s nahráváním našeho alba. Proto jsem se ihned po dokončení Velesu vrhnul na toto divadelní představení.“ Pokud by jste ale nyní nakoukli do playlistu, zjistíte že ve sluchátkách Tomášovi nezní hudba pro děti. Vystřídala ji energická nebo také se dá říct ohnivá hudba maďarské kapely CimbaliBand. A jak přiznává Tomáš, „nasávám atmosféru přece jen pro nás trochu odlišného přístupu k lidové hudbě. Důvod je prostý, dostali jsme nabídku od CimbaliBandu nahrát novou společnou desku.“ Jestli ke společnému nahrávání nakonec dojde není zatím stoprocentní, ale prolnutí moravského a maďarského pohledu na použití cimbálu a dalších tradičních nástrojů se nyní plánuje na rok 2017. 

Perličkou dění okolo Tomáše Kočka, je zpráva o patronství beskydské části projektu Česká divočina http://www.ceskadivocina.cz/. Navíc tomáš Kočko připravuje Velesu Tour. Vrcholem nepochybně bude speciální koncert a křest alba 19.10. v brněnském Sono Centru.

 

 

obal alba

 

 

Tomáš  Kočko & Orchestr - Velesu

Velesu, název nové nahrávky Tomáše Kočka & ORCHESTRU, vzývá pohanského boha. Po albu věnovaném bohyni země a hojnosti Živě se Tomáš Kočko obrací k pánovi zásvětí, jenž střeží řád a čas. V krvi a duši nám tepe rytmus našich předků, jejich sny, radosti i strasti a obavy. I díky tomu devět autorských skladeb Tomáše Kočka dokáže zasáhnout každého posluchače. Nahrávka nabízí jak zadumané skladby, tak i skočné vypalovačky. Tomáš Kočko opět skvělým producentským citem dokáže propojit skladby inspirované folklórními motivy s vrstevnatými vícehlasy a zároveň využít rockových kytar a postupů. Na Velesu  rezonují ozvěny dávných slovanských kultů, inspirace světem, kterému bylo cizí striktní černobílé vidění.

Deváté řadové album Velesu Tomáše Kočka & ORCHESTRU tematicky navazuje na předchozí nahrávku Živě. „Obě desky jsou věnovány staroslovanským božstvům. Živě a Velesovi. Živa dostala výběr toho nejlepšího z našich předešlých alb, tedy jakési "the best of" nahrané živě na koncertě v Ostravě a Veles pak zbrusu nové autorské písně nahrané ve studiu v Brně. Živa a Veles, dle mýtů, tvořili božský pár a Veles je, mimo jiné, patronem igriců - dávných zpívajících básníků - tedy umělců,“  upřesňuje autor všech skladeb na albu Tomáš Kočko a dodává: „V době nahrávání Živě jsem už měl některé písně hotové, některé v náznacích, o některých jsem jen věděl o čem budou, ale neměl jsem ani melodii ani text, a dvě vznikly těsně před nahráváním Velesu.“  To, čím se současné album odlišuje od dvou předchozích, je autorství skladeb. Velesu je na rozdíl od minulých alb plně autorská nahrávka. A Tomáš Kočko se i tady vyřádil nejen jako autor ale i, tak jako na svých předchozích albech, jako producent. Vždyť u některých skladeb se dosáhlo až stopadesáti nahraných stop.

Už z podstaty samotného výběru tématu je jasné, že album nebude beztarostnou skočnou veselicí. Tomáš Kočko se na Velesu přibližuje temnějšímu pojetí svých skladeb a vzdáleně odkazuje i na nahrávku Godula. Ani zde také nezapře svůj kladný vztah k tvrdším hudebním žánrům. Po producentské účasti na třech ethnometalových deskách jsem tvrdou muzikou docela načich a to se samozřejmě projevuje i na novém albu,“ říká Tomáš Kočko. Ale rozhodně nelze očekávat, že by snad měnil zásadně styl. Hudební stránka alba zůstává v typicky kočkovské směsici transovních i zadumaných rytmů inspirovaných jak tradiční lidovou hudbou, tak metalem a folkem.

zobrazit více

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×