Za Kieslowski musíte na Damiena nebo do Švédska

fotka

David a Marie Kieslowski vyráží na cesty a chystají mimořádné koncerty. Nejen nedávno vydaný videoklip Normandie je novinkou, která těší všechny příznivce urban folku, ale také koncerty v ČR, v Polsku a ve Švédsku. Přestože v letošním roce nechystají Kieslowski novou nahrávku, je kolem tohoto dua stále živo. Mimořádnou událostí je koncert 21.9. v pražském Paláci Akropolis, kde na speciálním koncertě oslaví pětileté výročí existence.

Nejbližší akcí, kde lze vidět Kieslowski , je jejich hostování na již dlouho vyprodaném pražském koncertě Damiena Rice v Divadle Archa. "Myslím, že v tom, co sdělujeme, je naše tvorba té Damienově hodně blízko. Mám ho rád už dlouho a jeho poslední album je fantastický," těší se David Pomahač a Marie dodává: „společně s Davidem jsme hrávávali jeho píseň 9 Crimes a všechny tetičky u toho bulely. Jsem zvědavá, co to bude za chlapíka mimo pódium."

Ihned po koncertě v Divadle Archa vyráží duo na sever Evropy. David neskrývá svou zvědavost. „Ve Švédsku budu poprvé a speciálně na festival Urkult jsem zvědav. Jak zapadneme do místní přírodně-hippie společnosti s tím naším urban folkem..." Festival Urkult je totiž vyhlášen svou přátelskou atmosférou, nad kterou bdí hippie duchové všech světadílů. Marie ale už ví jak na to. „Představuju si tedy něco jako větší Pelhřimovy a těším se na cestování a na to, jak nás lidi budou vnímat. Stejně jako v každé cizojazyčné zemi to bude zkouška kapelní energie a hra s dynamikou. Texty se pokusíme předat mezi písněmi."

 

3.8. Praha – Divadlo Archa (hosté koncertu Damiena Rice)

5.8. Nasaker (SWE) - festival Urkult

10.9. Hranice na Moravě – synogaga

21.9. Praha – Palác Akropolis – Narozeniny 5 let Kieslowski

5.10. Broumov - Art Café

13.10. Plzeň - Zach´s pub

20.10. Č. Třebová - Modrý trpaslík

21.10. U. Hradiště - Jiné café

6.11. Poznaň (PL)

8.11. Jihlava  - DKO

25.11. Hradec Králové – Divadlo Drak

10.12. Žďár n. Sázavou - Batyskaf

 

Kieslowski sebou také na koncerty povezou a promítnou svůj nový více jak devítiminutový videoklip na písničku Normadie. Ten natočil  režisér David Mencl společně s Agátou F. Mayerovou. Skladba Normandie je součástí desky Mezi lopatky (2014, Indies Scope), která vznikala na severu Francie. Nálada a genius loci se promítli do celého nahrávání s producentem Janem P. Muchowem. A tato jedinečná atmosféra oslovila i režisérskou dvojici, která poetiku zvýraznila i nečekaným příběhem z vrakoviště.

 

​ video Normandie: https://youtu.be/rmHK3rhyOGs

 

Bio Kieslowski: 

Kieslowski je projekt o dvou lidech, o dvou hlasech a intimitě, která rezonuje mezi dvěma lidmi. Duo tvoří hudebník David Pomahač alias DKP (působil v kapelách Bez peří, Houpací koně nebo v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy) a pianistka a zpěvačka Marie Kieslowski (druhým jejím projektem je kapela Selective Mute). Kieslowski o sobě dali vědět poměrně brzy od svého vzniku, a to deskou Tiché lásky, která vyšla v roce 2011. Album stojí na akustickém zvuku kytary, piana a kontrastu dvou barevně výrazných hlasů. Tato křehká výpověď o láskách, které držíme hluboko uvnitř, příjemně překvapila hudební kritiky a škatulka alternativní folk zažila osvěžující koupel.

V září 2012 Kieslowski vydali druhé album Na nože, které naplňuje načaté téma vztahů, lásky, nejistot, strachů, dospívání a hledání klidného místa, kde již není potřeba nic říkat. Zvukově se deska rozrostla a přináší nové hudební prožitky. DKP odhaluje ještě více ze sebe sama, ale pozor, tyto zpovědi nejsou pláčem. Kieslowski se drží upřímné české poezie a hudebních aranží, které jsou bez vytáček. Spolu s Marií, která na desku vnáší hravost a něhu, je deska Na nože skutečně jako nůž, který se zařezává hluboko do masa.

 

Kieslowski vydávají svou třetí desku Mezi lopatky v roce 2014. 'Urban folk', jak svou tvorbu Marie Kieslowski a David Pomahač nazývají, zcela vystihuje jejich přímočarý způsob, jak zpívat o vztahu mezi dvěma lidmi. Kieslowski na novince vykračují z písničkářského lo-fi undergroundu, a to rozhodně nejen díky producentovi, kterým se stal na Mezi lopatky Jan P. Muchow. Strhující dynamika, originální aranže, citlivé beaty, vtip, silné texty a výborný zvuk jen dokazuje, že Kieslowski je duo, které si rozumí.




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×