Close to Silence - Jiří Kalous - www.ireport.cz

fotka

Po syrovém kytarovém zvuku poslední desky se Luno odebrali do klidnějších poloh a nahráli netradiční akustické album, které dalece přesahuje tradiční koncept unplugged desek.

Loni v lednu odehráli Luno v pražském Paláci Akropolis akustický koncert a po jeho úspěchu nebylo k rozhodnutí o nahrání čistě akustického alba příliš daleko. Deska Close to Silence představuje průřez dosavadní tvorbou této elektro-kytarové kapely s dvěma milými bonusy v podobě coververze Never Let Me Down od Depeche Mode a Vertigo z repertoáru Roe-Deer z období, kdy vokály obstarával Andrzej Palec. Nejsilnější dva hudební prvky jsou bezpochyby vokál Emy Brabcové a klavír Františka Boříka. Ostatní nástroje hrají podobnou roli jako doprovodné sbory - lehkým podbarvením zpestřují pozadí, ale nikdy na sebe nestrhnou příliš pozornosti. Dobrým příkladem minimalismu, který se kromě aranží a nástrojového obsazení projevuje i ve hře, je Boříkův klavír - naléhavé opakování hudebních motivů, jednoduché sazby akordů a občas jen dublování zpěvové linky, to vše umožňuje důmyslnou práci s atmosférou, kdy i drobná změna ve hře dokáže divy. Tato úspornost dává vyniknout Emině zpěvu, křehké barvě jejího hlasu i dokonalé intonaci.

Album ale rozhodně není jen kolekcí pomalých či depresivních songů - ačkoliv i takové zde jsou (zejména pochmurný triptych prvních třech skladeb), většina alba nabízí pestřejší hudební zážitky. Kromě skladeb hudebně odkazující na album Aquaparty z doby Emina působení v Roe-Deer (Come And Fail) a těch, které si i přes odlišné aranže zachovávají sound Luna (Lifecycles, Human Centipede) se zde objeví i hravě dekadentní kousky, které mohou připomenout temnější momenty takových Nouvelle Vague (Lobann a Close To Violence). Skvěle propojené Here To Be Not There a Fire In Your Heart jsou v klavírních aranžích označitelné skoro jako romantické lovesongy a zatímco závěr coveru Never Let Me Down Again na vás dýchne až goth-rockovou náladou, refrén Target Fish Vás zavede do ospalého odpoledne v amerického country baru. Zvuk alba vysoce převyšuje průměrnou českou produkci a dokládá hudební zralost a dospělost všech zúčastněných. Ať už jde o kontrabas, cello Terezie Kovalové nebo akustické kytary, vždy je za skladbami slyšet snaha dát každé písni to, co ji zvukově jedinečně obohatí. Právě tato snaha album odlišuje od většiny akustických desek, povětšinou tvořených přístupem "vypneme krabičky". Milým překvapením je také délka alba nabízející přes hodinu trvající luxusní hudební zážitek určeny jak fanouškům kapely, tak i lidem, kteří o Lunu nikdy neslyšeli a kytarové hudbě vcelku neholdují.

Jiří Kalous - 6/7

http://www.ireport.cz/recenze/20687-recenze-luno-blizko-krasnemu-tichu




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×