Opýtaj sa Malana - Helena Hájková - proglas.cz

fotka Rádi bychom vám ještě na sklonku roku představili jednu letošní hudební novinku Indies Scope. Horňácký zpěvák Martin Prachař a Musica Folklorica natočili album Opýtaj sa Malana.

Na cédéčko zpěváka Martina Prachaře jsem se moc těšila. K jeho poslechu se dostávám až po několika měsících od vydání v Indies Scope. Čekání a těšení se vyplatilo. Cédéčko Opýtaj sa Malana si s velkou radostí pouštím nejen já, ale i naše pětiletá Anežka. Název alba naráží na skutečnost, že Martin Prachař je rodák z Malé Vrbky, tedy Malan.

S Martinem jsme se poprvé setkali v roce 1984 na koncertech Děti a píseň. Pochybuji, že on si všiml nenápadné holky z Čejkovic. Ovšem Martina a další kluky z dětského sboru pod vedením Jarka Miškeříka nešlo ani přehlédnout, ani přeslechnout. Jaroslav Jakubíček, tehdejší dramaturg Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů, si velmi pečlivě vybíral dětské interprety. Když pak sestavoval výběr na album Slavíček zpívá, dostal Martin Prachař samostatný prostor. V písních Dyž na vojnu verbovali a Ostrá šabla kalená v jeho podání je kus opravdovosti a správné chlapecké hrdosti.

Dovedu si představit, že není jednoduché prosadit se na Horňácku jako sólový zpěvák. Tolik muzik, osobností a slavných rodů není snad v žádném jiném regionu. Martin Prachař zpíval od dětství, přesto se pro sólové album rozhodl až na prahu čtyřicítky. Svoji dráhu zpěváka a hráče na klarinet podrobně popisuje v obsáhlém bookletu. Zpíval převážně s horňáckými muzikami, postupně se pro něj stala domovskou Musica Folklorica, protože s cimbalistou Petrem Pavlincem se znají už od dětství. Vznik alba přibližuje Martin takto: „Čas od času jsem natočil nějakou písničku a přispěl tak na něčí album jako host a právě loni jsem si řekl, že s blížící se čtyřicítkou bych se mohl odhodlat k vlastnímu cédéčku. Požádal jsem Musicu Folkloricu, ti souhlasili a bylo to.“

Možná si řeknete, že Horňáků už jste slyšeli dost. Zkuste ovšem ještě i toto cédéčko. Martin Prachař nikoho nekopíruje, nestylizuje se a nevnucuje se. Vybírá si písně, které jsou zajímavé a zpívá je po svém. Lidsky a na muže překvapivě velmi něžně. Věřím, že jeho překrásný zvučný tenor si získá i vás.

I když je Martin znám především jako interpret horňáckých písní, neomezuje se jen na ně. Uvádí: „Jakýmsi hlavním dramaturgem, v nejlepším slova smyslu, byl Petr Pavlinec a další písničky přinesl Mirek Kolacia. Obecně se dá říct, že jsme spíš vybírali písničky nové, které jsem ještě nikde nenazpíval.“ Podstatnou část tvoří písně vojenské a rozhodně se vyplatí poslouchat je bedlivě, protože vyzpívávají spoustu bolesti a trápení spojených s vojnou a láskou. Zaznívají balady i cikánské písně zaznamenané v Hrubé Vrbce. Aby posluchač romštině porozuměl, zpívá je Martin Prachař i v českém překladu. Zpestřením cédéčka jsou tři písně reflektující ekonomickou emigraci ze Slovácka do Spojených států amerických ve 2. polovině 19. století a v první třetině 20. století. V závěru alba zazní několik „ščeglivých“ neboli lechtivých sedláckých z Horňácka. Některými sběrateli byly tyto písně cenzurovány a možná i vy se začervenáte. Ovšem ve srovnání s vulgárními projevy současnosti určitě obstojí. 

Martin Prachař se kromě zpívání věnuje i moderování. Jeho znalost „horňáčtiny“ je slyšet i na albu. Písně rodného regionu zpívá s jistotou a lehkostí. „S horňáckým nářečím to nemám tak složité. Jako děcko jsem až do 15 let trávil každé prázdniny u prarodičů v Malé Vrbce a tam se jinak nemluvilo. Naštěstí tedy nemusím nic oprašovat – mám to tam,“ píše Martin a dodává: „Ještě občas moderuju pořady na Horňáckých slavnostech. Baví mě to proto, že už s obecenstvem víme, co od sebe můžeme čekat a já také vím, o čem a o kom mluvím. Vždyť všechny účinkující většinou osobně znám a zejména s muzikanty jsem prožil mnoho publikovatelných i těch nepublikovatelných zážitků.“

Martina doprovází Musica Folklorica, hudební uskupení s velmi širokým záběrem. Cédéčko Opýtaj sa Malana je už pátým projektem muziky, který vyšel u vydavatelství Indies Scope. Primáš kapely Miroslav Kolacia a cimbalista Petr Pavlinec se ujali i aranžování jednotlivých skladeb. Kromě dvanácti zpívaných zaznívají i dvě instrumentální skladby. Musica Folklorica jednou nenápadně doprovází a jen podbarvuje Martinův hlas, jindy zase dává vyniknout svým sólistům hrajícím na housle, cimbál nebo tárogató.

Kromě Musicy Folkloricy se představují ženské sbory Lipina a Oskoruša a v sadě sedláckých mužský sbor z Velké nad Veličkou.

Součástí alba je obsáhlý booklet, kde se představuje Martin Prachař a Musica Folklorica. Dále jsou zde kompletní texty písní i s překlady nářečních slov. Jako bonus v něm najdete velmi zajímavou rozsáhlou stať věnovanou písním na cédéčku. Této odborné práce se ujala dvojice zvučných jmen – Marie Sobotková, profesorka polonistiky, a Jiří Fiala, emeritní profesor dějin české literatury na katedře bohemistiky, oba z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Velmi oceňuji, že se na jednotlivých albech Musicy Folkloricy představují přední výtvarníci zabývající se i folklorní tématikou. Album Opýtaj sa Malana svými ilustracemi provází František Pavlica z Hroznové Lhoty.

A nejoblíbenější píseň Martina Prachaře? „To je asi nejtěžší otázka. Jenom jednu bych vybrat nedovedl, bylo by jich určitě několik, každá z jiného důvodu. V americkom salóně; Ej, lásko, lásko, horíš plameněm; Verbujú, verbujú; Planá hruška, trpká jabloň...“

Která bude ta vaše záleží jen na vás. Přeji vám příjemný poslech!

Helena Hájková

http://hudba.proglas.cz/detail-clanku/cd-opytaj-sa-malana-martin-prachar-musica-folklorica.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×