Vlnobeat - Ivan Hartman - Hospodářské noviny

fotkaBeat, či nebeat. Skupina Traband na novém albu parafrázuje Havla Hudební skupina Traband na novém albu Vlnobeat cituje Beatles či Rolling Stones. Nahrávka vychází k dvacetiletí existence Trabandu a vědomě reaguje na starou beatovou muziku. "Snažil jsem se v textech hovořit přímočařeji," říká zpěvák Jarda Svoboda.

Zpěvák a hudebník Jarda Svoboda býval na přelomu milénií fascinován mořem a pro svou kapelu Traband psal alegorické písně třeba o ztroskotancích v přístavních hospodách. Možná je potkával také v jihofrancouzském přímořském městě Marseille, kam v evropských klubech oblíbená skupina jezdila hrát. Název právě vydané desky Trabandu ale Svoboda vymyslel ve vaně svého pražského bytu napuštěné už sladkou vodou, kde si mořské vlnobití mohl pouze představovat: Vlnobeat.

"Nová deska je jako díkůvzdání," charakterizuje nahrávku vydanou k dvacetiletí existence skupiny Jarda Svoboda. Traband zvukem alba vědomě reaguje na starou beatovou muziku především šedesátých let minulého století a zdůrazňuje to stručnými citacemi z písní Beatles, Rolling Stones, Doors nebo Petra Nováka a George and Beatovens. "Zrovna tak by se tam ale našli i pozdější punkoví The Clash," upozorňuje Svoboda.

Podvědomě ho prý cosi nutilo definovat, proč vlastně Traband hraje, co ho baví, z čeho jeho muzika vznikla. "Kontinuita, to je klíčové slovo. Stejně tak v textech se hlásím k tomu, co mě formovalo, změnilo můj život, co mě nakoplo," vysvětluje výhradní autor desky, jejíž písně napsal v posledních třech letech. Tedy po vydání kuriózní nahrávky Neslýchané, obsahující také DVD, kde jsou písně tlumočeny do znakové řeči pro sluchově postižené lidi.

Svoboda chce být evidentně slyšet. Na desce Vlnobeat možná víc než kdy dřív. "Snažil jsem se v textech hovořit přímočařeji, najít jednodušší slova, vyjádření bez velkých metafor. Proto nejsou na Vlnobeatu příběhy," vysvětluje Svoboda a upozorňuje, že vždy zkoušel, třeba na starších deskách, co písnička unese: napsat ji jako detektivku, hádanku nebo anekdotu. Nyní zvolil i protestsong. "Ne ale ten folkový, je v něm spíš punková naštvanost."

Svoboda se tak vyjadřuje třeba ke ztroskotání důvěry v českou politickou elitu, když zpívá o hlasu zahozeném do volební urny. "Člověk se někdy ve vlastní zemi cítí vykořeněný jako černý pasažér," říká.

Písně pro Vlnobeat začal psát po roce 2011, kdy zemřeli Václav Havel a Ivan Martin Jirous. "Cítil jsem se převálcovaně, smutně, deziluzivně. Ptal jsem se sám sebe: Kdo tady ještě z lidí mně blízkých zbývá? Pro mě zásadní postavy najednou začaly odcházet, měl jsem z toho těžkou depresi, ale postupem času mi došlo, že když už tu nejsou oni, je potřeba, aby jejich myšlenky nezanikly, aby je vyslovoval dál někdo jiný," říká Svoboda, založením neortodoxní křesťan, což se vždy promítalo do jeho písní: jakousi apokryfní formou třeba v silném osobním Evangeliu podle Jarouše z devadesátých let. Svoboda tak vždycky stál na hranici "pravd", protože jedna pravda pro něho neexistuje.

Také základní havlovské heslo – o pravdě a lásce, která zvítězí nad lží a nenávistí – Svoboda v písni Radiohit na Vlnobeatu "apokryfně" reinterpretuje, když zpívá: "Jsme si jistí, že vítězí láska nad pravdou, lží a nenávistí."

Láska, nikoliv ta milenecká, ale univerzální, je prý jedním z klíčů, podle něhož písně na album Vlnobeat vybral. "Pravda je historicky pokaždé jiná. A tak by se člověk měl víc soustředit na hledání lásky než na hledání pravdy. Láska je věčná, každému srozumitelná," říká. A pak až kazatelsky vysvětluje, že druhým klíčem k albu Vlnobeat je motiv jazyka: "Svět bude takový, jak si ho pojmenujeme, slovo tvoří svět, stává se tělem, skutkem. Když budu svět pojmenovávat dobrými slovy, tak se mi za to odvděčí a naopak."

Proto se prý Svoboda přiklání k zásadám, které společnost po staletí formovaly a zušlechťovaly. "Třeba neřeš věci zbraní, ale domluvou. To je definice civilizace v evropském pojetí. A kdykoliv se Evropa od toho vzdálila, šla do kopru, když tuto zásadu dodržovala, pak vzkvétala. Teď jsme v období, kdy se zdá, že vzkvétat nebude," reaguje Jarda Svoboda na troskotající Evropu, která se teď nejspíš opíjí někde v přístavní hospodě na Krymu.

Ivan Hartman

http://archiv.ihned.cz/c1-63275590-traband-vlnobeat

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×