Vlnobeat - Evžen Müller - countryworld.cz

fotka

Traband má za sebou téměř dvě desítky let koncertování, pěknou řádku nahrávek a na své cestě stihl projet bezpočtem hudebních stylů, country-punkem počínaje, balkánskou dechovkou a folkem nekonče.

Přestože se během roku 2014 kapela rozrostla o bluegrassového banjistu Radima Humla, je novinka nesoucí název Vlnobeat její první jednoznačně rockovou deskou. I když v případě Trabandu je jakékoli žánrové škatulkování trochu mimo mísu. Jardovi Svobodovi, který má na svědomí téměř celý repertoár své party, šlo a jde vždy hlavně o písničku. Na Vlnobeatu jich posluchači naleznou celkem čtrnáct, každou prakticky úplně jinou. Tu do melodie prosákne reggae, jindy punk či nová vlna (se starým obsahem), mnohé písně se nesou v svižném tanečním duchu, nechybí folk ani ohlasy psychedelie let šedesátých.

Hudební znalci a šťouralové si mohou Vlnobeat užívat dvojnásob a hledat v něm odkazy do hudební minulosti a diskutovat o souvislostech, často i nehudebních. Jmen, která vytanou na mysli při poslechu čtrnácti písní Vlnobeatu je celá řada – nejčastěji Dylan a Rolling Stones, dál třeba Doors, Beatles, z českých Pražský výběr, Jasná Páka a nepochybně se dají vystopovat i další.

Co je u Trabandu neobvyklé, je absence příběhů v písních. Nové texty odrážejí pocity, nálady, postoje autora a často docela odvážně obnažují nitro jeho duše: „…všechno, co se děje, se děje ve mně / to ve mně bublá vesmír a otáčí se Země.“ (Úhel pohledu). Vedle radostně tanečních či milostných písní je tu, pro Traband poněkud nezvykle, hned několik úderných protestsongů. Trofeje, Tenhleten den nebo Nepoužitelnej nenechají nikoho na pochybách, jak Jarda Svoboda vidí svět, ve kterém žijeme: „Nedej si, nedej přistřihnout křidýlka / Nenech se vykrmit ve zlatý kleci / Nesedej, nesedej na jejich bidýlka / Nedej se přilepit na jejich kecy…“ (Nepoužitelnej) V písni Rádiohit končí ohlédnutí za minulým čtvrtstoletím slovy: „… jsme stále tam, kde jsme si jistí, že vítězí láska nad pravdou, lží & nenávistí.“ Album uzavírá píseň Ta radost: „Já vím, že máš pravdu / měl bych mít rozum /a ne pořád hlavou proti zdi / Ale ta Radost!!!“

Významné místo na albu mají radostně-erotická milostná vyznání. Kousky jako Pokaždé, když přicházíš, Písmem klínovým či Píseň písní (variace na Dylanovu One More Cup Of Coffee) nemají na naší současné hudební scéně konkurenci. Jenže, „někdy je člověk strašně sám, jak město bez lidí…“ (Do ticha) a nezbývá než vzývat vyšší moc (Mluv se mnou, miláčku). Pokud bylo cílem vytvořit nenápadně optimistické album, na němž se protíná rovina osobní s deziluzí z české politiky a zároveň přinášet určitou naději, povedlo se to takřka dokonale. „Tenhleten den, to je můj den / a tuhle radost nedám si vzít!“ zní v úvodu písně Tenhleten den.

Dalším důvodem, proč si pořídit album Vlnobeat v tradiční CD podobě, je jeho obal. Příznivci skupiny dobře vědí, že kapelník Jarda Svoboda je nejen invenční muzikant a textař, ale také nápaditý výtvarník. Každé album Trabandu vždy doprovázel jedinečný grafický nápad a ani Vlnobeat nezůstává v ničem pozadu. Do digipacku vložený plakát s rozměry 60 × 40 cm obsahuje na rubu veškeré texty vtipně ilustrované autorem.

Desku Vlnobeat nahrál Traband ve složení: Jarda Svoboda – kytara, zpěv; Jana Kaplanová – trumpeta, klávesy, zpěv; Václav Pohl – bicí, zpěv; Robert Škarda – tuba, zpěv; Radim Huml – banjo; Ema Pohlová a Emilka Kaplanová – zpěv (píseň Trofeje). Je pozoruhodné, jak v téhle vcelku úsporné sestavě dokázali zvládnout tolik nejrůznějších hudebních poloh a nálad.

Čeho se dočkáme příště a jaké další stylové kotrmelce nám Jarda Svoboda a jeho parta předvedou? Po nespoutaném Vlnobeatu se můžeme dočkat vlastně čehokoli – indie rocku, elektroniky, dřevního blues nebo třeba čistokrevné country. V každém případě je ale dopředu téměř jisté, že opět půjde o písničky s výrazným sdělením, které si budete moci jednoduše a s chutí  zanotovat – u ohně, v hospodě nebo třeba doma v obýváku. Traband ani trochu nerezaví a do třetí dekády své existence vstupuje ve skvostné formě.

 Evžen Müller

http://www.countryworld.cz/recenze/9505-traband-v-divokych-beatovych-vlnach/




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×