Muna - Petr Vlasák - blog.idnes.cz

fotkaMarkéta Irglová vyzrála ještě předtím, než její nové CD spatří svět
Když jsem psal před třemi lety do Literárních novin o debutovém CD Markéty Anar, končil jsem slovy „na hodnocení počkejme na druhé nebo třetí album“. Takže to druhé je tady. Jmenuje se MUNA.

V islandštině to znamená vzomenout si´ a nebo lišit se/dělat rozdíl. Promo materiály Markéty směrují význam k vzpomenout si, vzpomínat si, pamatovat, vyřídit pozdravy, být vzpomínán.

Název je důležitý, někdo pojmenuje nahrávku třeba jen číslem, názvem hitové písně. Ale tady se chce na něco upozornit, nasměrovat.

 

Irglová, jež si v minulých letech vyzkoušela spolupráci s kdekým (Sean Rowe, Pete Uhlenbruch, Svavar Knútur, Zrní, vícehlasy s Iron & Wine), si ověřila, že Hansarda jen tak nenahradí a zůstala u Aidy s dalšími doprovodnými muzikanty, včetně sestry Zuzany.

Vazba na Aidu Shahghasemi zdá se byla pro Markétu, po ranném střetnutí s Glenem Hansardem, v její další umělecké kariéře zásadní. Iránsko-americká hudebnice, která hraje na tradiční perský buben daf, zpívá doprovodné vokály (na koncertech i sólové) nesmírně i vesmírně Markétinu tvorbu, s nepominutelnými moravskými kořeny, rozšiřuje, prosvětluje a koření. Jsou to vůně a tóny, které současná pop-music nemá.

 

Jinou, neméně důležitou inspirací, bylo pro Markétu nepochybně založení rodiny a usazení na Islandu. Od samého počátku, jejích nejprvnějších koncertů, bylo jasné, že tenhle talent se nespokojí s lokální kapelou ve Valašském Meziříčí.

Island na cédéčku Muna slyším ve více skladbách, třeba v úvodu písně Remember Who You Are.

V některých písních na Muně uslyšíte právě takové blesky a hromy, vítr i moře (skladba Gabriel). V jiných zase poklid, usebrání, blízkost, meditaci. Muna svým způsobem navazuje na Anar, a často jde dál a jinam. Hledá a zkouší, objevuje. Nechybí četné orchestrace, které dnes slyšíme v popu často, ať již jejich popularitě přispěl Sufjan Stevens, Sigur Rós či mnoho dalších. Zde jsou uměřené a tématu jednotlivých písní nápomocné. Jistá „utahanost“, která mi místy na Anaru trochu vadila, je pryč. Markéta je obklopena citlivým týmem, zřejmě včetně manžela, islandského hudebníka a producenta Sturla Mio Thorissona.

Sborové partie, např. po ztišení ústředního motivu závěrečné skladby „This Right Here“ nebo kostelní chorál na samém začátku první písně „Point of Creation“ jsou nesmírně silné. Mají tradici jak na Moravě, tak na Islandu. Tudy by se jednou hudební cesta Markéty Irglové mohla ubírat…

Na výtvarné podobě CD se podíleli Nahid Hagigat, Mary Reynolds a partner ´Mio´ Þórrison. MUNA Markéty Irglové vychází  23. září v celosvětové síti iTunes, v distribuci ANTI a v České republice mimo jiné pod křídly Indies Scope (http://www.indies.eu/zbozi/44/predprodej-cd-marketa-irglova-muna/), které laskavě poskytlo nahrávku pro tuto recenzi. Chystané koncerty v ČR proběhnou na začátku listopadu (předskokanem bude Rosi Golan).

Petr Vlasák

 http://vlasak.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=426243&bk=28734

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×