Nipomo - Veronika Vlachová - kulturissimo.cz

fotka

Přirozená touha po průzkumech

Česká dvojice DVA se rozvíjí postupem času do umělecké krásy. Nikdy se během své existence nevzdala infantilní práce se zvukem, animálního vokálního projevu a osobitého pojetí kompoziční práce. A sklízí úspěchy nejen v Česku, ale i v zahraničí. Není moc proč se divit. Třetí studiové album Nipomo je dalším velkým vrypem do hlav fanoušků, který mohutně přispívá k rozšíření jejich slávy a hlavně vlastního světa hudby. Nabízí odlehčenou hravost, (nezvykle) čirou radost, zvuky přírody a akustických nástrojů, texty smyšleného jazyka, elektronické experimenty i emocionální hloubku. Přestože si DVA drží svou zvukovou charakteristiku, aktuální novinka se oproti předchozím počinům v mnoha ohledech liší.

Dvojice Honza a Bára má za sebou hudební cesty prakticky po celém světě a jejich zkušenosti a zážitky se evidentně odrážejí v tvorbě. Nejprve se do hudebního světa vnořili debutem s folklórem neexistujících národů (Fonók z roku 2008). O dva roky později dali o sobě vědět popem neexistujících rádií (HU) a jejich cesty se rozšířily i do Ameriky či Ruska. Nipomo se názvem a zvuky Atlantiku či syrových kytar odkazuje na americké městečko, stejně jako na pozemské pátrání optikou mimozemských průzkumníků. Hudebníci k tomu všemu přikládají návod „jak přežít zimu“. To už je dost předpokladů k tomu, proč lze třetí počin pardubické dvojice považovat za nový krok směrem k „dospělejší“ elektronice, která dokáže konkurovat i za velkým oceánem.

Nipomo rozhodně není karikaturou zahraničních hudebních velikánů ani sebe sama.  Je to samostatné a sebevědomé album, které nepostrádá experimentálnější kousky, hravé party s divokými vokálními projevy Báry Kratochvílové či pazvuky akustických nástrojů. Oproti dosavadním deskám je Nipomo nejkomplexnější. Zní skoro jako důkladná sbírka zaoceánských zážitků: jako mikrosvět vyjadřující svou rozjařeností a bujarostí velký vztah k lidskosti, přirozené touze po průzkumech i překvapivých vzrušení. Více se ponořuje do hloubky ve svých zvucích a s velkou pečlivostí se mazlí s největšími detaily a kombinacemi (např. No survi). DVA vyznívají mnohem přátelštěji a otevřeněji, i když se vlastním způsobem babrají ve svém světě zvukových drobností a stále působí jako hudební samorosti.

Dalo by se dokonce říct, že se na své třetí desce nasměrovali k větší hitovosti, ovšem bez negativních konotací, což souvisí s pro DVA neobvyklou rozradostněností, která z alba vytváří příjemný poslechový artikl. Deska Nipomo se prostě náramně povedla. 

90% 

Veronika Vlachová

http://kulturissimo.cz/index.php?dva-nipomo-recenze-desky&detail=1990




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×