Nylon Jail – One Word live in Kiev

fotka

Kapela Nylon Jail, která na podzim vydala skvělé album  My Heart Soars Like a Hawk, zveřejnila dokumentární video k písni One Word, které se vymyká jakýmkoliv zařazením -  záběry vznikly během neplánované návštěvy kapely v ukrajinském Kyjevě. Kombinuje záběry kapely s dokumentárními obrazy, které zachycují život lidí na tamním Maidanu Nezaležnosti (Náměstí nezávislosti). Lidé už od konce listopadu protestují proti zkorumpované vládě a za další směřování Ukrajiny do Evropy. Video je prvním výstupem tvůrčího týmu Ondřej Hruška – Petra Ševců, kteří v Kyjevě natočili materiál pro filmový dokument. „Situaci na Ukrajině jsme sledovali už před naší cestou, ale na místě jsme pochopili, že vše je jinak,“ říká Ondřej Hruška. „Zažili jsme revoluční atmosféru. Po návratu jsme nebyli spokojeni s tím, jak se u nás o Ukrajině píše. Zprávy cynicky hodnotí geopolitický kontext a naprosto přehlíží tisíce lidských příběhů, které se tam odehrávají, stejně jako hnutí v ukrajinském národě. Ukrajina je slovanská země, nám velmi blízká, co si myslí tamní lid o své budoucnosti by nám nemělo být lhostejné. Proto v  dokumentu, který připravujeme, nabídneme vlastní pohled.“

 

foto


obal albaNylon Jail na kyjevském Maidanu odehráli dva koncerty (spolu s nimi vystoupila ještě kapela DVA a Portless). Protesty na Ukrajině spustilo nepodepsání dlouho připravované Asociační dohody o vstupu Ukrajiny do EU ze strany prezidenta Janukovyče. Pokojná demonstrace byla 30. listopadu 2013 násilně rozehnána. To bylo impulsem k mnohem rozsáhlejším demonstracím, vytvoření barikád a dlouhodobému okupování Maidanu. Hlavním tématem už není pouze vstup Ukrajiny do EU, ale celková politická a ekonomická situace na Ukrajině, korupce, nedostačující životní podmínky a vůbec snaha sjednotit národ ke společné diskuzi nad budoucím směřováním Ukrajiny.


Všechna vystoupení se odehrávají bez příprav a v neuvěřitelné atmosféře před desetitisícovými davy. Lidé jsou vděčni za jakoukoliv zahraniční podporu, zvláště pokud přichází z České republiky, země, která má na Ukrajině respekt. „Byly to naše dva životní koncerty, které těžko něco překoná. Něco se v nás zlomilo a mám strach, že v naší hudbě už nic nebude jako dřív,“ stručně uzavírá vzpomínkou na Kyjev frontman Nylon Jail Jiřin Jirák.


Video je natočeno na kompaktní fotoaparáty a outdoorovou kameru GoPro, zvuk je z profesionálního zařízení. Obraz tedy formálně koresponduje s tím, jak od Arabského jara známe světové revoluce – především přes kamery mobilních telefonů, v roztřesených, neostrých záběrech. Kapesní technika zároveň nevzbuzuje velkou pozornost a dovoluje se dostat blíže k lidem.

 

Kamera, režie: Ondřej Hruška, Petra Ševců
Zvuk: Petra Ševců
Střih: Ondřej Hruška
Produkce: Čolek a Lolek
Stopáž: 7:42

http://www.youtube.com/watch?v=4fBkwt_-1t4

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×