4 - Jiří Karban - kultura21.cz

fotkaHračičkové na rozcestí

Kapela Eggnoise se snaží neurazit alternativní publikum a přitom vzbudit zájem lidí, kteří dosud nenašli odvahu zajít do jazzového klubu. Album s názvem „4“ přináší žánrovou směsici, v níž si kdekdo najde kdeco.

Formace kolem dvou vynalézavých muzikantů (Ondřejů) Kopičky a Galušky se pohybuje na domácí scéně už dvacet let. V poslední době to vypadalo na ústup, avšak utlumená kapela oživla díky předchozí spolupráci s režisérem Janem Hřebejkem. Skladby pro film Svatá čtveřice se tak staly vhodnou záminkou a základem k sestavení aktuálního alba.

Deset skladeb je ukázkou, jak pestrý repertoár jsou schopni stvořit lidé, kteří se nechávají ovlivnit vším, co jim připadá zajímavé. V případě Eggnoise zapomeňte na vězení jednoho žánru. Zruční muzikanti si pohrávají s vlivy jazzu, folku, popu i rocku. Kombinují akustiku s elektronikou a pod rukama jim „bublá“ muzika, kterou netřeba uzavírat jen v domácích mantinelech. Sedm anglických textů vítězí nad třemi českými a v souvislosti s tím se vnucuje otázka, zda by se tu nemělo zpívat pouze „světově“.

Většina písní čtyřkového alba se jen tak neoposlouchá. Někdo se zaměří na netuctové zpěvy se stingovskými záblesky, jinému padne do ucha basa (Jaryn Janek) a někomu se zalíbí, jak kapela zachází s rytmikou (například ve skladbě Enchanté). Kdybych měl vybrat píseň mající nabíjející účinky, pak jedině „Anytime 8“, ta je lepší než energetické tablety a nápoje. Cestu do hudebního podzemí naznačuje kousek nazvaný „PAT“. Jedním slovem hustota.

Nelze zatajit, že nahrávka nabízí i písně, na které by se snadno chytly fanynky přístupnějších kapel. Kupříkladu skladba „Trouble“ je jako dělaná pro opakované pohupování ve stylu reggae a hitovka „Něco se“ jde pro změnu naproti posluchačkám, které si na svých rádiích rády naladí třeba Kryštofa.

Možnosti jsou tedy různé a jen budoucnost ukáže, jestli nesporně talentovaní lidé napnou své síly pro publikum milující komplikovanější muziku (jazzem ovlivněné experimenty) nebo se vydají blíže k těm, kterým chutná něco rychle zapamatovatelného. Nebo zůstat někde uprostřed a předstírat, že nevyhraněnost je přesně to, co je v současnosti žádoucí?

Hodnocení: 75 %

Jiří Karban

http://www.kultura21.cz/hudba/8465-eggnoise-album-4-recenze-k21




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×