feat. - Antonín Kocábek - Týden

fotka

Vydat zároveň první sólové album a "bestofku", se jen tak každému nepodaří. Záběr i aktivity Dorky Barové, která je stejně výtečnou zpěvačkou jako vynikající violoncellistkou, a osvědčenou skladatelkou i interpretkou, jsou však natolik široké, že to je vlastně docela logické. Souběžně totiž stabilně působí v tolika projektech a skupinách, že na jejich spočtení nestačí prsty jedné ruky, několik dalších působišť má už za sebou, a jako host se také objevuje všudemožně, od popu, přes alternativu až po jazz.

Zdařilá bilancePrávě to, jak pestrou paletu hudby Barová dokáže obsáhnout, album nejlépe dokumentuje. Mnozí hudebníci totiž sice rádi hovoří o tom, že neuznávají stylové škatulky, ale jejich tvorba svědčí o pravém opaku - zde je naopak víc než dobře patrné, jak tvoří někdo, kdo žánrové hranice opravdu nepotřebuje. Na druhou stranu je i patrné, bez čeho se interpretka, které kompilace svým způsobem skládá hold, nikdy neobejde.

Jako červená nit se deskou vinou spojovací prvky: bez ohledu na projekty vše spojuje potřeba určité křehkosti, něhy a seriózního uměleckého vyjádření. Což zároveň odkrývá i jedinou slabinu: jen těžko zde hledat humor, jakoukoli formu nadsázky, ironie či sarkasmu. Ať historické či současné, vydané i nevydané, autorské či jen interpretační, písničky působí jakoby přírodně, bez výjimky poeticky, bez městské uspěchanosti a agresivity.  Jsou vyrovnané a o ústřední osobě vypovídají možná víc, než si je i ochotna připustit.

Dorota BarováPřestože jde o album čistě retrospektivní, nenabízí jen ohlédnutí, ale skrývá v sobě i ukázku potenciálu a řadu skladeb, které svou podstatu a sílu odkrývají právě až v konfrontaci s ostatními. Což je přesně to, čím se tahle deska liší od nejrůznějších sbírek hitů a především svého tvůrce oslavujících skladeb. Potvrzuje jistotu, že hudba i v dnešní uhoněné době, ve které u mnohých často vítězí materiální hodnoty, nemusí vznikat jen pro zábavu, zisk a s myšlenkou "jak to udělat, aby se to líbilo". "Zaplaťpánbu," chce se dodat navzdory ateismu.

 Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/dobre-umysly-s-ruznymi-vysledky_249691.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×