Na nože - Petr Balada - http://pebal.blog.cz

fotka


Zajímavé, velmi zajímavé. Kieslowski se nespokojili s příznivě přijatým modelem svého debutu "Tiché lásky" a novinku vyšperkovali o nové nástrojové obsazení i o tematicky bohatší texty. Ty se rozvětvily z obrazotvorných lyrických krajin do mnohem méně přívětivých oblastí lidských vztahů. Mnohé už ostatně napověděl singl "Krátká píseň o zabíjení". Na začátku se sice ještě pořád běhá ruku v ruce po loukách, ale postupně dojde na odcizení, chlast a škrcení. Jakoby jsme sledovali příběh, který začíná opojením z nového vztahu a končí vystřízlivěním a vnitřní samotou. Kontrast mezi oběma etapami přitom podtrhují zvolené výrazové prostředky i stavba jednotlivých textů, které jsou opět silnou zbraní dua.

Je potěšením poslouchat s kolika málo slovy toho lze tolik říct. "Bloky smeče" si v podstatě vystačí s jedním obratem já hraju bloky / ty smeče / doufám, že nám život neuteče, "Špinavý dny" jsou nádhernou introvertní sebezpytující skládankou bezradnosti s ústředním motivem piju dál / piju víc / když chci bejt sám / když nemám co říct (případně ve variantě když nechci lhát / když nechci žít).

V souvislosti s tímto textem je škoda nedotažení celého konceptu alba v sestavení a návaznosti písniček, kdy se po "Špinavých dnech" nabízelo zařadit skladbu "Andělská" se slovy mám štěstí na anděly / když je mi bídně / chlastám a hraju karty / v prachu a špíně / jakmile zapomenu /na děti, na svou ženu / vždycky mě najdou, která ve skutečnosti zazní mnohem dříve. Mimochodem právě "Andělská" představuje s anděly na půdě nejpřímější odkaz k debutu, a to konkrétně ke kousku "Andělé".

Navzdory ostřejším textům, hudba zůstává kupodivu v klidu. I přes rozpínavější aranže se v nich žádné velké drama nekoná. Ne vždy je to ku prospěchu věci. Hudební doprovod se občas dostává do přímého protikladu k textům. Například dusivou atmosféru slov ke "Klidné noci" zbytečně vykupuje smířlivý hudební motiv. Jenomže najít ten vhodný, zapadající do poetiky Kieslowski, může být docela fuška.

Ukazuje se to na čtyřpoložkovém remixovém přílepku. Zatímco rockový sound ("Pod akátem Amak Golden Remix") heslovitému textu spíše škodí, přiblížení se ke stylu www ("Krátká píseň o zabíjení Jan Von Saint Mix") by mohlo být klidně jednou z cest pro příští album. Ale samozřejmě pouze v případě, pokud by se podařila najít dostatečně odlišující vzdálenost mezi oběma tělesy. A dovolil bych si vyzdvihnout ještě čistý taneční remix ("Zelený Sunlight Remix by Kim Pixa"), který se zdál být doma už archaickým subžánrem. Jsem rád, že tomu tak není.

Album "Na nože" je oproti "Tichým láskám" uvěřitelnější. Texty více stojí na střídání mužského a ženského elementu, což se následně zúročuje v rozdělení vokálních partů. Celek pak působí jako přechodová fáze mezi náladotvorným vyjádřením a vytvářením příběhů. K zisku první mety byla intimita mezi kytarou a klavírem dostačující. Bohatší nástrojového obsazení pak na dvojce lépe postihlo nuance atmosféry jednotlivých příběhů, i když ne vždy pravdivě (viz výše). Stále se tak nedokážu rozhodnout, zda simple varianta byla pro Kieslowski prozíravější formou k vyjádření se, než aktuální verze. Na druhou stranu mi ani nic vyloženě nebrání myslet si o téhle desce, že by nebyla stejně dobrá jako debut. A ten byl zatraceně dobrej.

Kieslowski - Na nože ... 85%
Petr Balada

http://pebal.blog.cz/1211/kieslowski-na-noze-85




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×