S Martinem E. Kyšperským (Květy) o novém albu + nová skladba

fotka

Nové album kapele Květy vychází již brzy nové album. Nese název Bílé včely a vyjde ve čtvrtek 8.listopadu 2012. O tom jaké bude nové album se můžete dozvědět z krátkého rozhovoru s leadrem kapely Květy, Martinem E. Kyšperským. Navíc si můžete poslechnout i další novou skladbu z tohoto alba.

Album zcela bez hostů a tím pádem i bez hostující zpěvačky. U Květů celkem nečekané. Proč ta změna?
Chtělo to jiný koncept. Jen energii nás čtyř, soustředění. A pak jsem cítil, že ty písně nejlíp zazpívám všechny sám, protože vím, o čem jsou. Nakonec tam ale jednu skvělou zpěvačku máme. Když byla deska hotová, pozval jsem ji domů a ona tam zazpívala jednu jedinou větu a pak chřestila šperky. Nebudu říkat kdo to je, ale kdo si album pořídí, tomu to dojde.

Nahrávání bylo díky tomuto konceptu, kratší a intenzivnější nebo naopak zaměřené více na detail a tím pádem delší?
Bylo kratší…, ale přitom se to nezdá, když točíme s Ondrou Ježkem JáMOR Studio), strávíme dost času povídáním, couráme na jídlo, válíme se, děláme vtipy...,   základ se natočil za dvě odpoledne, velká část zpěvů se vzala z těch, co jsem zpíval ve studiu nanečisto. Když ty písně dostanou tvar, tak Ondřej navrhuje různé vychytávky...  takhle jsem si třeba zahrál na sitár. Pochopitelně bych to nikdy nezvládl, kdyby se všechny struny nenaladily do jednoho akordu. Taky jsme tahali kartičky s instrukcemi co dál s nahrávkou. Díky tomu je jedna skladba puštěná pozpátku.

Řada samplů zní velmi originálně, je tam něco, co jste nahrávali opravdu obtížně?

My do studia žádné samply ani zvuky nepřinesli, kromě jednoho. Tím zvukem deska začíná..  dělali jsme si doma demo k písni „My děti ze stanice Bullerbyn“ a Albert si zapojil k houslím efekty nějak obráceně a tím docílil ´nekonečného´ echa..      A něco možná zní elektronicky, ale není. V jedné skladbě hraje Aleš Pilgr na pilu smyčcem, zní to kupodivu příjemně.

V poslední době to vypadalo, jako by ses obracel trochu k písničkářům, ale nové album je až téměř nekompromisně rockové. Konec písničkaření?
Když před téměř padesáti lety Bob Dylan poprvé připojil ke svému hraní na kytaru navíc rockovou kapelu, tak jeho obdivovatelé prý vzteky rozbíjeli židle v zákulisí.. hehe.. ale právě z té doby zůstali nejlepší písničky v pravém slova smyslu. Možná se časem posuneme k elektronice, možná vypneme elektřinu a budeme jen mlátit na hrnce. Nevím, ale teď nás baví takový zvuk, jaký jsme si našli.

Tvoje texty jsou plné imaginace. Dovedeš si představit, že uděláš texty a písničky, které budou např. až realisticky současné, konkrétní nebo až tzv. písničkářsky „angažované“.?
Tu míru konkrétnosti nebo porozumitelnosti moc neřeším. U každé písně vím o čem je, ale záleží na posluchači, jestli to k němu bude mluvit nebo ne. Lze být i úplně adresný, aniž by se to někoho dotklo a naopak velmi abstraktní a promlouvat spíš citově. Třeba Tomáš Klus má jeden politický hit, ale mně se to strašně nelíbí...   písničkářská angažovanost mne asi nezajímá. Kdybych chtěl zpívat text o tom, jak mne něco štve, proč ne...  Jen mne dosud taková věc sama nenapadla.

Chystáte společné koncerty se Zrní. Je to delší spolupráce? Budete na křtech hrát společně nějaké písničky ?
My je máme moc rádi, i jako lidi. Kdybychom si to navrhli, tak asi něco takového bude. Nevím.. uvidíme. To se dozví ten, kdo příjde na některý z křtů alba.

Aktuální koncerty:
pá 16. 11. Tábor – Orion
st 21. 11. Brno – Metro  (Společný koncert s kapelou Zrní, na kterém obě kapely pokřtí svá nová CD)
so 24. 11.  Mariánské Údolí u Olomouce – Muzika pro nezaujaté uši No.10
čt 6. 12. Ostrava – Barrák (Společný koncert s kapelou Ty Syčáci.)
so 8. 12. Valašské Meziříčí – M klub
so 22. 12. Praha – Akropolis (Společný koncert s kapelou Zrní. Křest nového CD obou kapel.)
ne 23. 12. Brno – Mersey (Vánoční koncert)

 

  Květy - Po zarostlém trávníčku by IndiesScope

 

 

 

foto

 

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×