Hotel v tiché ulici - Ivan Kott - Folktime.cz

fotka

Krásné písně z Brna

Příznivcům poslechu příjemných písniček s poetickými texty a pestrou instrumentací je možno doporučit album z vydavatelství Indies Scope Records nazvané HOTEL V TICHÉ ULICI. Po pěti letech společného vystupování ho nahrála brněnská písničkářská dvojice LADA ŠIMÍČKOVÁ a IVO CICVÁREK s několika hostujícími muzikanty. Texty ke všem dvanácti písním alba napsala členka volného sdružení Textová dílna Slávka Janouška, zkušená textařka Lada, devět z nich zhudebnil Ivo a ke třem zbývajícím složil melodie Slávek Janoušek. Zpívající Ladu doprovází její pěvecký partner Ivo hrající na kytaru, klavír, akordeon, celestu a indiánský buben, podpořený dalšími muzikantskými kolegy, jejichž sestava s mění podle potřeb jednotlivých písní. Velmi komorní je doprovod k písni Chvíle do rána, když se ke klavíru připojí pouze kontrabas Petra Pospíšila, ale v dalších písních slyšíme vedle již zmíněných Ivových nástrojů ještě elektrickou kytaru, saxofon, banjo, irskou flétnu, pekuse a bicí.


Písňové texty plné poetických metafor odrážejí tématiku milostnou (Polož mi dlaň na čelo/ A na dlaň únavu/ V ní rozpusť moje smutnění/ I mou každou obavu – Chvíle do rána), dávné vzpomínky (V té staré vile je právě po svačině/ Nad horkým čajem a přítmí napospas/ Tvé ruce bílé drží svůj šálek v klíně/ Piáno hraje a za něj zapad´ čas – Zapomněnky), nebo chvíle strávené u moře (Zakřičeli racci/ Jen chvíli poslouchat chci/ V sobě si domů odnesu/ Na kůži chuť soli/ Den než se večer rozlil/ A závrať z kraje útesu – Zakřičeli racci). Ale jsou tu samozřejmě i vlivy a inspirační zdroje další, v jednotlivých textech se různě prolínající.
Ke svým dvanácti písním nazpívala Lada jako bonus píseň Muži, jejímž autorem je Pepa Streichl. Není to však jeho typické, drsné blues, tentokrát vytvořil píseň s ženským textem vhodně navazujícím na verše předchozí. Ladě se zpívala určitě dobře a doprovod klavíru a saxofonu se k textu o tanci a dešti výborně hodí.


Album bylo nahráno v lednu až dubnu letošního roku v Brně a doprovází ho skvěle graficky vypravený obal a booklet se všemi texty a řadou hezkých obrázků, což je zásluha výtvarníka Tomáše Kučerovského.

Ivan Kott




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×