Kroskántry - Antonín Kocábek - tyden.cz

fotka

Kombinace rocku, hospodského šramlu, punku a country s dominantním banjem v podobě kapely Poletíme? vtrhla na scénu před pěti lety a vzhledem k tomu, že její nové album je už třetí, z nedostatku aktivity ji opravdu nelze obviňovat.  Vzhledem k prozkoumanému terénu kapelami, jako je raný Traband na jednom pólu a Banjo Band Ivana Mládka na tom druhém, nemá o posluchače nouzi a patří tak (i díky smeči na nahrávku nejmenovaného politika) aktuálně k nejoblíbenějším klubovými i festivalovým jistotám. Ke kterému z mnoha vlivů se primárně přihlašuje na nové nahrávce, je jasné už z jejího názvu.

Poletíme tentokrát vzdali hold romantice a country.Z country se tady opravdu čerpá hodně. Hudebně, parodií na žánrová klišé i častými citacemi z country klasiky v textech. Na konci je romantika i schopnost s nadhledem shodit sám sebe. Kapela  s posluchačem hraje určitou hru: lze ji nepochopit díky jinému hudebnímu zázemí, odmítnou jako zcela infantilní, nenáročnou a trapnou, a samozřejmě také nadšeně přijmout, bavit se, využít k relaxaci a úniku od reality.  Záleží na naturelu.

Nikdo si tady nehraje na umění, frontman Ruda Brančovský zpívá ledabyle hospodským a živočišným způsobem a jeho texty prozrazují jednak lásku k možnostem češtiny, jednak chuť pobavit v prvé řadě sebe, a konečně potřebu se vypořádat po svém s nesmrtelným tématem, jakým je vztah k opačnému pohlaví. Protože si k sobě našel instrumentálně zručné spoluhráče, i jednoduché písničky o životě na novén albu znějí pestře, aranžérsky barevně a i přes programovou rezignaci na hudební progresivitu hýří vstřícnými melodiemi a nápady. A ruku v ruce s tím přichází zpěvnost.

Poletíme? v aktivitě nepolevují.Nová deska nejvíc udivuje tím, že u kapel podobného ražení se zdá, že se musí brzo oposlouchat a vyčerpat. Jak ale dokazují písničky nové desky, pořád je kde hledat. A jakoby mimochodem přihodit nějaký ten sarkastický vtip a dokonce vedle upřímných popěvků o lásce k pitomým holkám i občas dojde na hlubší zamyšlení, jakým je Neviditelný muž o nepotřebě přistupovat na  pravidla konzumu. Nabízí se vzpomínka na film Limonádový Joe: pokud někoho neomrzel ani po letech a mnoha zhlédnutích, pak mu lze aktuální album Poletíme? rozhodně doporučit.

 

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/krizem-krazem-moravskou-country-hospodou-a-santanem_234329.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×