Říkadla a křikadla - Antonín Kocábek - Týden.cz

fotka

Písničkářka, která svoji sólovou dráhu odstartovala loni vynikajícím albem Hořkosladce, se už ani ne rok poté hlásí s nástupcem. Ten ovšem, jak název napovídá, je určen především dětem – ačkoliv stačí jediný poslech, aby bylo jasné, že kromě těch malých potěší i ty, kteří nechuť dospět zručně maskují vyšším věkem a založením rodiny. Popularita rodinných animovaných filmů v čele se Shrekem ostatně už delší dobu dokazuje, že na tom nápadu není nic nového.

Občas dojde i na poetické vsuvky, ale převažují hlavně rozverné, mnohdy ironie i dryáčnictví plné popěvky, svou podstatou ne vzdálené punkovému rošťáctví Kašpárka v rohlíku. Písničky plné hravosti, zvířátek, zdravého zlobení i pohádkových postaviček. A to pozor, zcela v současném duchu. Když tak Kamberská začne zpívat o myši, na mysl na chvíli může vytanout, že o ní už kdysi zpíval Karel Plíhal – ale jen do momentu, než se ukáže, že tahle je počítačová. Strašidlo tak cupuje letenky,  ježibaba vypráví vtipy a víla má novou sukni, zakoupenou se slevou.

Písničkářka i maminka.Písničkářka v duchu názvu veršuje i pokřikuje, pobavenost, upřímnost i nakažlivý optimismus snadno přenáší na posluchače. Zdatně jí v tom pomáhají nejen spolupracovníci, kytarista Honza Ponocný a občas i bubeník David Landštof, ale i dětský sbor. Někde vše sklouzne  k infantilnímu blbnutí, jinde nahrávka až zaskočí silnou poetikou. Nechybí ani zjevná reflexe autobiografické zkušenosti matky tří "skřítků", která nemůže nevyvolat pobavení všech se stejnou zkušeností. Resumé je nepřekvapivé: pro rodiče malých dětí je tu další kolekce, díky které se mohou snadno obejít bez vkus kazících Maxim Turbulenc i bez křečovitých, na hraně kýče se pohybujících popěvků Dády Patrasové. Taková, jakých nebude nikdy dost.

Antonín Kocábek - Týden.cz

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/pisnicky-pro-male-cyniky-i-velke-romantiky_214235.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×