Faÿt - Antonín Kocábek - Týden.cz

fotka

Už páté řadové album brněnských Čankišou, jednoho z nejvýraznějších zástupců domácí world music, muzikanty usvědčuje z jejich rockových kořenů. Je přímo natlakované energií, a svým způsobem perfektně odráží koncertní podobu a hlavně to, proč je pódiově kapela tak oblíbená. Dokazuje, že angloamerická hudba, inspirovaná orientálními vlivy, je stále nevyčerpatelným zdrojem neotřelých melodií i zásobárnou inspirace.

Právě výtečné spojení výrazných rytmů a tanečně chytlavých melodií funguje z nahrávky i tentokrát. Čankišou primárně neevokují třeba Blízký východ, Balkán nebo  konkrétní africký region: míchají vlivy ze všech koutů světa a ve spojení s vymyšleným jazykem Čanki jsou čerství a neoposlouchaní. Sama deska je vysvětlením, proč hudba, která původně vyhlížela jen jako krátkodobě použitelný nápad, se dosud nemá tendenci opakovat, a naopak původní ideu rozvádí a neustále zručně variuje.

Čankišou jsou doma všude.Čankišou mají navíc příjemný dar nebrat se vážně. Ruku v ruce s jejich skladbami panuje všudypřítomný pocit určité poťouchlosti, ironie, která tak chybí některým interpretům world music, kteří okatě dávají najevo, že jejich hudba přece není zábava, ale poslání s velkým "P", kterým svět seznamují s čímsi vyšším, než je jeho běžná popmusic. Album  Faÿt  naproti tomu radostně roztáčí atmosféru večírku a desku "balí" do montáže z historických fotografií nahých žen, často v sousedství cizokrajných domorodců. A na obalu nechybí ani připomenutí celé historie smyšleného lidu Čanki, který je jednonohý.

Pokud chce někdo hledat posun, pak je jednoznačně nejen v prvotně slyšitelném přitvrzení - třeba v hitové Khreyy sound evokuje až v polovině devadesátých let tolik módní křížení hardcore s worldmusic, tak, jak ho u nás propagovali například Našrot či Kashmir 9:41 - ale především v ještě důkladnějším aranžování. Z alba se line pestrý propletenec zvuků, sofistikovaný a rozhodně nepůsobící, jako by tu něco bylo jen do počtu. Ve výsledku pak lze album brát jako zdařilý otisk formy kapely a vysvětlení, proč se nemusí se svými koncerty omezovat malým písečkem bývalého Československa jako drtivá většina kolegů.

 

Antonín Kocábek

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/mezi-nami-indiany-a-rock-pro-jednu-nohu_216079.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×