Wild Wild East - Honza Novotný - Houser

fotka

Dubioza Kolektiv, jedna z nejznámějších hudebních skupin z Bosny a Hercegoviny, vydala 6. září své šesté album nazvané Wild Wild East.  Energická směsice reggae, dubu, rocku, obohacená o tradiční balkánskou folklórní hudbu, to vše podepřené vážně myšlenými politickými texty… to je Dubioza Kolektiv, vždy oblečená do černo-žluté.

Originální jedenáctka

Na nové desce Wild Wild East naleznete celkem jedenáct písniček, což je tak akorát. Ani málo, ani moc. Každá z nich je něčím originální a liší se od těch ostatních. Pestrost, to je jednou z hlavních předností nového alba od Dubiozy. V jedné písničce se snoubí tvrdší rocková muzika s reggae, v jiné je zas převládají funky, jiná je zas protknutá prvky rapu, či ska…ale vždy je z písniček poznat odkud Dubioza pochází. Balkánský folklór je cítit na každém rohu. To se mi moc líbí. Kromě žánrové pestrosti je další nepřehlédnutelnou devizou Dubiozy Kolektiv jejich živelnost, která se na dohled přibližuje mistrům v této vlastnosti, a to Irie Révoltés. Onu pohlcující dávku energie má na svědomí zejména dvojice energických zpěváků Almir Hasanbegović a Adis Zvekić. Balkánská krev a patřičná dávka šoumenství v podání této dvojice nenechá nikoho chladným. A energičnost Dubiozy se neprojevuje jen na koncertech, pocítíte jí i z repráků vaší hifi-věže.

Top 3

Prakticky u každého alba, kterékoliv kapely si po několikátém poslechu vyberu cca 3-4 nejoblíbenější písničky, které se pak těší nejčastějšímu opakování. Výjimkou není ani album Wild Wild East. Asi nejvíce jsem si oblíbil písničku U. S. A., ve které se snoubila balkánská hudba s riffy jednoho z mých nejoblíbenějších žánrů, a to ska. Dále pak cením skladbu Balkan Funk, která je takovou cover verzí písničky Rockafeller Skank od Fatboy Slim. No a do třetice song Decisions.

Konečný verdikt

Wild Wild East je povedené album, kterým Dubioza Kolektiv již poněkolikáté potvrdila, že jsou velmi muzikální a svému řemeslu rozumí. Kvalitní hudbu opět podpořili texty, ve kterých se dotýkají svých obvyklých politicko sociálních temát (viz. písničky Making Money, U. S. A.). Novým albem opět ukazují světu, že žánrová pestrost je rozhodně správnou cestou, jak dělat hudbu. Tento trend mi v poslední době učaroval. Kapelám to neobyčejně prospívá, když nelpí pouze na jednom žánru, ale s labužnickou chtivostí přidávají k tomu svému základu všemožné ingredience. Výsledkem pak je zdařilý koktejl, třeba takový jako nám namíchala Dubioza Kolektiv.

Honza Novotný

4/5

 

http://www.houser.cz/hudba/cd/9237-wild-wild-east-velmi-chutny-cernozluty-koktejl-z-balkanu.htm




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×