Vôňa rána - Milan Tesař - Proglas

fotka

Tady to máš je volné muzikantské sdružení kolem Tomáše Kytnara, šéfa brněnského klubu Stará Pekárna. Na svém druhém oficiálním albu skupina hraje zhudebněné verše slovenských básníků Erika Ondrejičky a Judity Kaššovicové.


Vznik kapely nebo spíše projektu Tady to máš byl nenápadný. Šéf brněnského klubu Stará Pekárna Tomáš Kytnar byl kdysi členem alternativně rockové skupiny Makyota. Později aktivního hraní zanechal, ale od roku 2003 postupně natáčel se spřízněnými muzikanty, kteří navštěvovali jeho klub, demonahrávky pod názvyTadyToMáš, TadyToMáš Zase a TadyToMáš Takhle. To nejlepší z těchto setkávání, doplněné o další skladby, vyšlo v roce 2009 na velmi dobrém debutovém albu Sme len hostia na zemi. Nyní vydává skupina Tady to máš (psáno už důsledně s mezerami) nové album Vôňa rána. Podobně jako na minulém CD jde i tentokrát o zhudebněnou slovenskou poezii, což vzhledem k častému hostování slovenských muzikantů v brněnském klubu není vůbec náhoda. Důležitými osobnostmi jsou i tentokrát Juraj Turtev (slovenský bluesman, člen několika kapel a štamgast Staré Pekárny) a Miloš Železňák (slovenský kytarista, také v Pekárně častý host).


Obě alba skupiny spojuje jeden zajímavý prvek. Tomáš Kytnar totiž v obou případech zhudebnil poezii, která už jednou zhudebněna byla. Zatímco na Sme len hostia na zemi to byly verše Judity Kaššovicové, opěvující nížinnou krajinu slovensko-maďarského pomezí a současně vonící exotickými dálkami, tentokrát jsou to městské (konkrétně bratislavské) básně Erika Ondrejičky. Kaššovicová už předtím ve spolupráci se svým partnerem Turtevem (a dalšími muzikanty včetně Železňáka) vydala výpravnou Šamorínskou trilogii (tři básnické sbírky s dohromady šesti CD – třemi v češtině a třemi v maďarštině), Ondrejička si nedávno vlastním nákladem vydal sbírku Oči a rýmy s přiloženým CD, pro které jeho básně zhudebnil Železňák. Kytnar nyní k Ondrejičkovým veršům napsal vlastní melodie, ale ponechal původní koncepci, totiž že každé písni (tedy zhudebněné básni) předchází krátká recitovaná pasáž. Rozdíl je především v tom, že na Ondrejičkově verzi čte úvodní pasáže žena (Zuzana Šebestová), zatímco ústřední část básně do Železňákovy hudby recituje (nezpívá) sám autor Ondrejička. Na albu Tady to máš zhudebněné básně zpívají Juraj Turtev a Jana Fardová, kterou už také známe z minulých Kytnarových projektů. A pro změnu úvodní verše (uvedené jako samostatné tracky, což z hlediska rozhlasové dramaturgie vítám) recituje jejich autor, tedy Ondrejička. Kromě toho CD Vôňa rána v závěru obsahuje – jako pojítko s předchozím albem – pět zhudebněných básní Judity Kaššovicové Pät o anjeloch.


Vedle sevřenějšího tvaru a současně složitější struktury se druhé album Tady to máš od prvního příliš neliší. Opět na něm účinkují hudební přátelé Tomáše Kytnara, což jsou vedle už zmíněných zpěváků například Pavel „Kulička“ Všianský (kontrabas), Jiří Salajka (housle) nebo Eva Trnková (mandolína). Na bicí hraje Tomášův syn a spoludramaturg Staré Pekárny Lukáš Kytnar. Sám Kytnar starší hraje na klavír, ve třech skladbách na varhany a v jedné na akordeon.


Jakkoli se Ondrejičkovy civilní verše od poezie Judity Kaššovicové liší, Tomáš Kytnar k nim přistupoval velmi podobně. Dominantním nástrojem je opět výrazně rytmizovaný klavír, který v některých pasážích zajímavě a přesně žene skladbu dopředu společně s Lukášovými bicími (Ešte je priskoro). Rytmické figury připomenou nejvýraznější písně z předchozího alba (v čele s Hlbokou studňou), i když na druhém CD tak jednoznačné hity nenajdeme. K poznávacím znamením Tady to máš patří dobrá práce s dynamikou (Concerto triste) i vývoj aranží po malých segmentech, někdy dokonce po jednotlivých taktech (Vôňa rána). Pěkná jsou Železňákova kytarová sóla nebo saxofon Pavla Doležala. Vokály Turteva a Fardové jdou v dvojhlasech občas jako rytmicky proti sobě, což písním dodává na napětí.
Celkově je Vôňa rána album možná trochu nenápadné, ve způsobu zpracování lehce předvídatelné (znáte-li předchozí tvorbu Tomáše Kytnara), ale velmi, opravdu velmi příjemné.

Milan Tesař




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×