Godula - Dušan Kütner - E15

fotka

Kočko a Trojak složili hold příběhům beskydské hory Goduly


Godula v Moravskoslezských Beskydech patří k památným vrcholům starých Slovanů a podle pověstí byly v hoře schovány poklady Černé kněžny i zbojníka Ondráše. Pověsti, pohádky i skutečné příběhy točící se kolem této 738 metrů vysoké hory několik let zaměstnávaly hlavu kytaristy, skladatele a producenta Tomáše Kočka i básníka Bogdana Trojaka natolik, až jim věnovali celou desku.


Tu tak symbolicky otevírá a končí staroslověnsky zpívaná motlitba ke slovanskému pohanskému bohu Welesovi, jejíž text z pera Pavly Jarošové ovšem vznikl právě pro toto album. Godula je dalším řadovým počinem Tomáše Kočka a jeho Orchestru po dlouhých pěti letech, kdy vydal Akademií populární hudby oceněnou desku Poplór. Autor hudby u všech písní, výsostný muzikant s folkrockovou duší a vizáží metalového frontmana (ostatně produkoval alba metalových Silent Stream of Godless Elegy) se tak opět vrací k jednomu z hlavních zdrojů bodů svého zájmu.

K hudbě inspirované beskydským folklorem. Ostatně už před deseti lety vydal album Hodovnice, což je druhý název pro Godulu. Činí tak čistě, nenásilně, poeticky, možná s jistým lehkým patosem, každopádně bez náznaku kýčovitosti, do níž je v tomto ohledu velmi jednoduché zapadnout. K tomu mu pomáhají i Trojakovy texty. Ten si spolupráci v oboru popmusic vyzkoušel například s Lenkou Dusilovou a Kočko v něm pro toto album našel spřízněnou moravskoslezskou duši. Nemají sklon k eskalaci tématu smrti až k morbiditě, ani k falešné melancholii a dojímání se tím, „jak jsou ty Beskydy fakt pěkne“.

A co je cenné a co se u mnohých souputníků na poli tuzemské world music vytrácí, nechybí ani vtip v podobě písně s hitovými ambicemi Ověnžok, v němž ženy lkají, jak je těžké najít chlapa („ten je nemluva, ten zas blekota, sehnat chlapa je, těžka robota“).

Ačkoliv to nebývá zvykem, tři písně jsou na albu jako bonus zastoupeny i podruhé, ve dvou případech ve formě výrazně rockové až metalové, aniž by ztratily cokoli na kráse, ba právě naopak. Pětileté čekání na nový počin Tomáše Kočka se tak vyplatilo a bezpochyby patří k tomu nejlepšímu,
co dosud v letošním roce v tomto ohledu vyšlo.

Hodnocení: 90 %

Dušan Kütner

 http://magazin.e15.cz/kultura/kocko-a-trojak-slozili-hold-pribehum-beskydske-hory-goduly-653465




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×