Salep - Veronika Mikulová - freemusic.cz

fotka

Projektu Sato-San To předcházela dlouhá řada kapel, hostování a práce. Dobře se ví, kdo je Tomáš Herian i Oskar Török. O to šťastnější je, že beze zbytku naplnili očekávání, která byla do téhle spolupráce vkládána a vydali společně fantastický debut.

Více než deset let zkušeností s tvorbou elektronické hudby, včetně výčtu mnoha bubenických rolí, od S.O.I.L. po Al-Yaman, postavilo Tomáše Heriana do centra pozornosti ještě před začátkem působení Sato-San To. Už před pár lety  začal nenápadně sbírat kredit pod přízviskem Drama Jacqua a v roce 2010 si podstatně přilepšil i díky projektu Montage s Klárou Vytiskovou.  Zatímco jako Drama Jacqua plodil Herian především velmi progresivní až trance hudbu s náležitostmi freetechna nebo drum´n´bass, které dvojil o zběsilé bicí, pod názvem Montage Tomáš produkoval  speciální hype elektro-pop. Projekt Montage byl ale po jediné desce King or Queen pro vytíženost obou muzikantů pozastaven a Tomášova pozornost se přesunula k Sato-San To. jeho kolega Oskar Török byl zase dlouho spojen s formacemi NUO a Vertigo Quintet (také oceněn Andělem) a je tedy logické, že umocňuje nejen exotický, ale jazzový sound alba. Török se někdy hudebně ohybuje v dálném východě, někdy na balkáně. Ostatně, v tvorbě subkulturních motivů si s Herianem velmi rozumí. A když se orientuje západně, představují to především polohy nujazz a groove dechů.

Počátek této formace datuje už rok 2008, ale první oficiální nahrávka Salep vychází až ke konci roku 2010 v souvislosti s vítězstvím kapel na posledním ročníku Colours Talents. Sato -San To jsou dnes k vidění v zásadě jako trojice, někdy jako čtveřice. Mimo Heriana s Törökem se s kapelou pojí i Alžířan Al Amdiez, který má na albu podstatnou roli jako francouzský MC. Vydatně přispívá k faktu, že deska Salep je multižánrovost sama - zarámovaná na šířku world music a na výšku prudkou, většinou jungle rytmikou. Další člen ansámblu, Vladimír Honzák hrající na basu, se zdá být v rámci desky , navzdory svému nástroji, lehce upozaděn, což je dost možná škoda. Zastírají ho velmi originální beaty a orientální samply Heriana a Törökova trubka.  


Orientální symfonie na druhou

Salep se pyšní nejen slyšitelnou multižínrovostí, ale převedším orientálním nádechem. V prezentaci orientálních atmosfér jsou všichni velmi důslední - jejich Intro je plné citárovitých a loutnových strun, v následující Zheng Orient jsou dokonce intezivně míšeny s industriálně kovovými nujazzovými a klokotavými beaty.  Ani to ale nestačí: ve třetí skladbě navrství výpravné a najazzlé Törökovy dechy, echo melodických citar zvýrazněné přítomností Ala Amdieze.

Ve schématu "každá další skladba zaslouží něco navíc" pokračují výčtem zajímavých nástrojů - violloncelo,  marimba, hamondky ... Sato-San To ale dvakrát měří a pečlivě vyvažuj. Na debutovém albu se ani jednou nedopouští nadbytečností. Naopak! Například (ale nejen) titulní Salep editují jako kolektáž, kde má každá složka své výsostné, ničím nerušené místo: šumy, pauza, ruchy, pauza, tobinovské, lehce děsivé napětí (plně rozvinuté v začátku Ministra), dub, čisté bicí, houslové smyčky. Salep tímto vybavením rychle graduje a vkusně končí táhlým sestupem, aby se lépe přecházelo ke skladbě Uppsala. Ta je nádherným ambientním chill outem s dominantním sólo kontrabasem a akustickou kytarou. Hravost následujícího Alibaby se dá popsat jen stěží. Sato-San To těmi silnými, nosnými vnitřními tématy vyloženě vybízí k remixům a říkají si tak o všeobecnou pozornost: Herianovy samply si možná dokáže vypreparovat  nejeden elektro eklektik, ale tak troufale množit jungle s ryzí world music si zkusí vedle Sato-San To málokdo. Navíc vás při opakovaném poslechu možná zarazí plnost užité hudby vzdálených krajů - nejde o žádné kratochvilné pozlátko, ale plně domyšlené etno motivy.

Na závěr je proto nutné hlasitě akcentovat, že podobných protnutí jako v Sato-San To je poskrovnu. A Salep, stejně jako onen nápoj s afrodiziakálními účinky, je velmi rafinované a omamné album.

85%

Veronika Mikulová

http://www.freemusic.cz/clanky/17894-sato-san-to---salep




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×