Jananas - Miloš Keller - Folktime.cz

fotka

Lahodný i pichlavý (J)ananas


Teď skoro lituji, že jsem desku Jananasu hodnotil bezprostředně hned po prvním poslechu. I tak jsem mu dal 8 bodů a tak bych asi moc možností přidávat neměl. Teď bych byl tak na 12-13 bodech. Z deseti. Má vůbec cenu po tomto úvodu v psaní pokračovat?
Má. Stojí za to upozornit, že právě deska Jananasu je jedním z perspektivních směrů vývoje folku vlastní, osobitou cestou, bez berlí z jiných žánrů (např. folklóru či rocku) i bez sebestředného textového nimrání se ve vlastních bolístkách. Ba přímo naopak – texty Jananasu jsou to, co asi zaujme jako první: vynikají nejen formálními hříčkami a vtipnými slovními spojeními (mojito/moh i to, ing a punk - např. ve skladbě Raut ), ale i vtipem obsahovým, postřehem a přesným a ostrým zobrazením situace (Senior freestyle, GPS, Model, Zálohovaná). Nechybějí ani zdánlivě samoúčelné hudební hříčky o délce kolem minuty, z nichž složíte název kapely. Celé je to podtrženo a zvýrazněno jakoby mírně ironickým a až snad v dobrém slova smyslu trošičku jakoby opovržlivým podtónem v projevu zpěvačky. Bez něj by to nebylo ono. Občas se objeví reminiscence na témata a obraty Xindla X, Jananas si ale poradí bez silných přímočarých slov, přitom ale vyjádří totéž, a mnohdy pregnantněji. Hudba pak celou situaci vhodně doplňuje – jakoby odlehčená a průzračná (dáno prostě počtem členů kapely), přitom nápaditě instrumentovaná a se smyslem pro detail. Tím se skryje i občasný nedostatek hudebního nápadu – ten neruší, naopak umožní se soustředit např. na text. Jananas je snad jediný případ, kdy občasná absence silného melodického nápadu vlastně vůbec nevadí – i to je jak se ukazuje, umění, současně to ukazuje na sílu tvorby Jananasu.
Jananas na hudební scéně již několik let funguje, účastní se různých soutěží a vůbec celkově pilně hraje, a tak je deska logickým vyústěním dosavadní části kariéry a současně i příslibem do budoucna. Navíc celá tvorba Jananasu je prodchnuta jakou si mimochodnou lehkostí, kterou je cítit z pódia, a kterou se podařilo na desku přenést. Žádný pot, slzy a krev, a přesto velké umění.

Miloš Keller

http://folktime.cz/recenze/6550-lahodny-i-pichlavy-jananas.html




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×