Digestoř - Ondřej Stratilík - lidovky.cz

fotkaTaneční vtipálci Hi-Fi mají venku debutové album


Na festivalech příjemně zpestřují program. Mezi kapelami založenými na pozérství svých frontmanů trčí uvolnění Hi-Fi jako bájný Olymp. Jenže na albu Digestoř působí jejich mantra křečovitě. Vtipné texty se po živém zážitku stávají klišé. Nahrávku drží nad vodou hudba, při níž si klidně zatančíte i u domácí hifi věže.


Je bez diskuze, že česká scéna potřebuje kapely, které se neberou příliš vážně, a z jejich hudby je znát, že jde hlavně o zábavu pro lidi pod pódiem. Experimentů s převařenou vodou už tu bylo dost a kapel, které hrají jen pro svůj fanklub a rodinné příslušníky, taky.

Skupina Hi-Fi šla ale mnohem otevřenější cestou. Taneční elektronika pohybující se v bohaté škále konstrukcí sahající od drum´n´bassu až k rovným beatům, popové melodické linky a nad tím vším slovní hříčky Petra Wajsara, zakladatele a mozku projektu. Tady je ale největší zádrhel alba. Zatímco hudba nutí k tanci i při tichém poslechu doma v obýváku, texty ji shazují.

Popůlnoční vystřízlivění
Pamatuju si na ten zážitek, kdy jsem Hi-Fi viděl před dvěma roky na festivalu Colours of Ostrava. Jejich popůlnoční set přinesl do areálu živou vodu a energii. Všichni jakoby najednou ožili, texty dav pod pódiem a na tribuně rozesmály.

Jenže dnes, když si pustím album Digestoř, slova, i když úplně stejná, musím nazvat už jen rádobyvtipnými a ustrnulými. Chápu, že album se nedá poskládat ze skladeb, které nikdo nezná, ale tenhle moment odhaluje největší slabinu kapely. Životnost jejich skladeb padá s živými vystoupeními. Možný recept by mohl být, kdyby písničky vydávali průběžně formou singlů a z příležitostných alb se posléze stávaly jakési výběry toho nejlepšího.

Kdo však kapelu Hi-Fi nezná, album pro něj může být skvělým osvěžením české hudby. Pro ty ostatní zapadne po jednom poslechu mezi ostatními cédéčky v poličce. Škoda.

Ondřej Stratilík

http://www.lidovky.cz/tanecni-vtipalci-hi-fi-maji-venku-debutove-album-ftq-/ln_kultura.asp?c=A101129_120615_ln_kultura_tsh




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×