Domasa - Švamberk Alex - UNI

fotka

Skupina Traband se sice na albu DOMASA (Indies Scope, 2010, 46:09) drží komornějšího výrazu, na který se zaměřil v posledních letech, ale paradoxně tu přesto mají velký prostor písně s plnějšími aranžmá, jako jsou hned úvodní Indiáni ve městě, kvapné Co se v mládí naučíš nebo Krajina v obrazech. Skupina nezanevřela ani na kdysi tak typické dechy, objevují se ve většině skladeb (vedle trubky má velký prostor i tuba), dodávají nahrávkám drive a přispívají ke gradaci stejně jako elektrická kytara v Kantorových varhanách. Byvší osobitost se však trochu vytrácí, podobný zemitý folkrock lehce refl ektující elektrické období Boba Dylana nabízí více kapel.
Protiváhu k rychlejším písním s plnými aranžemi pak představuje lyrické Bez tíže s metalofonem, připomínající náladou Stereolab, podobně pojatá Zasněžená s výraznějšími dechy, gradující Zlá nebo mírně folklorně laděná závěrečná Nad Koločavou. Zmínit je však především potřeba mimořádně působivé Obešel jsem horu s velmi silným textem, vůbec nejlepším na desce: „Když podruhé dokola obešel jsem horu / Uviděl jsem na sněhu krvavou stopu … Když potřetí dokola obešel jsem horu / Došlo mi, že celý čas sleduji svoji vlastní stopu.“ Právě pomalé skladby s řidšími aranžmá představují vrchol alba. Rychlejší až příliš snadno přecházejí v šraml, ovšem nikoli onen osobitý dechovkový, ale bigbeatový, který se někdy až moc blíží oblasti, kde působí Divoký Bill, i když na mnohem vyšší úrovni. I baladický příběh Kalné řeky by si zasloužil o něco originálnější aranžmá, zejména některé přechody by nemusely být tak předvídatelné.
Ne snad, že by některá z písní klesla pod vysoký standard, ale pár jich přece jen postrádá trabandovskou výjimečnost. Domasa postrádá jednotící linii v hudbě i v textech, lyrika se střídá s příběhy i moralitami, je jen pestrou mozaikou. A v té bohužel chybí větší moment překvapení. Méně obvyklé kamínky.

Švamberk Alex

http://magazinuni.cz/hudba/recenze/traband-domasa/




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×