Domasa - Klára Majtánová - www.musiczone.cz

fotka

Můj vztah ke kapele Traband prošel za ty roky, co je znám značným vývojem. Nejprve jsem jejich skočné dechno nenáviděla. Po vydání alba "Přítel člověka" jsem je začala považovat za docela dobrou kapelu. A nyní s albem "Domasa" jsem jejich muzice propadla.

Hudba Trabandu se, stejně jako můj názor na ně, proměnila. Po éře dechů a následnému příklonu k větší intimnosti přichází deska rocková. Ne, od Trabandu nečekejte standardní rock, ono to v jejich neobvyklém nástrojovém obsazení ani nelze (kytara, bicí, harmonium, tuba a trubka plus pár dalších nástrojů), ale jejich muzika oproti dřívějším dobám opravdu přitvrdila. A nasazení, které kapela má by ji mohla závidět nejedna rocková hvězda. Někdy Traband sklouzne takřka k punku ("Co se v mládí naučíš", "Indiáni ve městě") a připomene třeba plzeňskou Znouzectnost. Jindy odhalí svou jemnější a křehčí stránku ("Bez tíže") a dá vyniknout harmoniu a krásnému hlasu Jany Kaplanové. Občas si vypujčí něco z folku ("Pálíš, doutnáš, nehoříš") či folklóru ("Obešel jsem horu"), ale vlastně se pořád "motá kolem rocku". Přestože je tohle album syrovější než ta před tím, nebála bych se jej označit za milé a pozitivní.

Může se zdát, že jde o desku poněkud žánrově nesourodou, ale není tomu tak. Vše totiž spojuje "mozek" kapely Jarda Svoboda. Ten má totiž cit nejen pro více než dobré, i když někdy moc upovídané, texty, ale i pro silné refrény, které z hlavy jen tak nedostanete. Dokonalým příkladem je třeba píseň "Kantorovy varhany". Už dlouho se snažím si ji nezpívat.

"Domasa" se opravdu do masa a do mozku zažere a to příjemně. Neuvěřitelně přirozená, zábavná a sympatická deska. A jak jsem vyzkoušela, bezvadně funguje i v koncertní podobě.

 Klára Majtánová

http://www.musiczone.cz/recenze-2465/traband-domasa




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×