Hu - Karel Souček - www.golias.cz

fotka

S úvodní písní Animak přilétne na Zeměkouli vesmírná raketa s manželskou dvojicí mimozemšťanů Bárou a Janem Kratochvílovými, kteří si říkají DVA. Jsou zde sice krátce, ale než v závěrečné instrumentálce Tatanc 800 opět odlétnou, rozruchu stačí způsobit dost.
    Místní hudbu neznají, takže je nesvazuje tradice, zažité postupy, stereotypy. Jsou mnohem vnímavější než pozemšťané, takže daleko lépe a citlivěji naslouchají a rozumí vlnám, vzduchu, větru a dalším přírodním živlům. Originálně a svobodně nahlížejí na možnosti hudebních nástrojů, svérázně pracují s rytmem, aranžemi, dynamikou i melodikou, nebojí se používat vymyšlený jazyk, kterému tady nikdo nerozumí.
   Ale dost pocitů, přejděme k faktům. Pardubické duo DVA přichází po dvou letech od vysoce ceněného alba Fonók s nahrávkou Hu. Po tehdejším folklóru neexistujících národů nyní nabízejí koncept popu z neexistujících rádií. Pro spolupráci si opět vybrali berlínského producenta Jayrope a album vznikalo v chalupě U čerta v podještědské vsi Padouchov. A domácké prostředí obohatilo nahrávku intimitou, přirozeností a syrovostí.
     Akustické nástroje, především kytara, banjo, saxofon nebo klarinet, se v jednotlivých písních nápaditě proplétají s nasamplovanými ruchy a zvuky. První zajišťují melodie a rytmy, druhé atmosféru, lehkost, vzdušnost a určitou exotičnost, neboť hlavně ruchy sbírají Kratochvílovi na svých zahraničních cestách. A nad tím vším poletuje Bářin vokál, který sice neohromuje rozsahem, ale lehkostí, přirozeností a nápaditým vrstvením.
     Velice sevřené album neopovrhne diskotékovými, mírně vlezlými melodiemi (Animak, Tatanc, Tropikal Animal), ani alternativními, minimalistickými pasážemi (Baltik, Tralala, Numie). Silné melodie i dlouhé instrumentální plochy,  přehledné rytmy i zvukový chaos. Muziku dua DVA lze považovat za alternativní, ale v tom nejotevřenějším a nejsvobodnějším slova smyslu.
     Po Fonók, jehož texty vyprávěly převážně o studených severských krajích, se deska Hu drží zvířecích motivů a tropických či jižních krajin. Nonsensové texty, zpívané v jazycích, které připomínají francouzštinu, maďarštinu či finštinu, jsou v bookletu přeloženy či spíše převyprávěny do češtiny i angličtiny. Takže posluchač alespoň tuší, v jaké náladě se písně ubírají. A většinou se jedná o mírnou melancholii.
    Booklet s volnými kartičkami, na nichž jsou kromě textů i roztomilé a hravé obrázky, a bonusovými pohlednicemi přesně zapadá do celkového konceptu alba. Hravost a fantazie jsou totiž základními stavebními kameny všech písní dua. Pokud posluchač na jejich hru přistoupí, těch padesát minut si náramně užije.
Hodnocení: 4 hvězdičky – duo nezatížené tradicemi
Karel Souček

www.golias.cz




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×