Hi-Fi - křest alba (kmotři Michal Pavlíček a Jiří Lábus) a nový videoklip

fotka

Kapela Hi-Fi v sobotu 23.10.2010 pokřtí svoje nové CD Digestoř a zároveň bude mít premiéru i jejich nový videoklip. Koncert se odehraje v Malostranské besedě v Praze a kmotry alba budou Michal Pavlíček a Jiří Lábus a na podiu se objeví i řada dalších hostů (a možná přijde i kouzelník). Jiří Lábus navíc hraje i ve videoklipu, který vznikl na skladbu Makumba, která má na základech reggae vystavěný nekompromisní taneční rytmus, který i díky řadě slovních hříček dal režiséru Adrianu Kukalovi základy k natočení vtipného videoklipu.Koncert začne v 21:00 a i díky hostů se bude hrát do půlnoci. Pro fanoušky bude na místě v prodeji i limitovaná serie 100 kusů CD podepsaných kapelou Hi-Fi.

Videoklip můžete v  předpremiéře vidět nyní zde - videoklip Hi-Fi - Makumba (videoklip)

Křest CD HiFi - Digestoř:

Kdy: 23.10.2010

Kde: Malostranská Beseda, Praha 1, Malostranské náměstí (www.malostranska-beseda.cz)

V kolik: 20:30

Hosté: Michal Pavlíček, Jiří Lábus

 

Album Digestoř:obal alba

Debutové album tanečně jazzové kapely Hi-Fi se jmenuje Digestoř a kapela na něm přesvědčivě ukazuje, jak šikovně skloubit hravost a nadsázku s jazzem, elektronikou, teknem a odkazy rockových legend jako je např. Frank Zappa. Stylově Hi-Fi čerpá z mnoha hudebních pramenů od hip-hopu přes reggae až po techno a drum´n´bass. Autorem veškeré hudby i textů a leadrem kapely Hi-Fi je Petr Wajsar, který je také členem kapely EwaVe či Mandelbrotovy kostičky, autorem hudby muzikálu Pornohvězdy a řady dalších aktivit.  

 

Promo rozhovor s Petrem Wajsarem:


1. Rozsah tvých hudebních aktivit je docela široký, co Tě vedlo k založení Hi-Fi?
Základní podnět k založení kapely mi dal Michal Pavlíček, který mi jako můj profesor skladby v 6. ročníku na Pražské konzervatoři tuto myšlenku soustavně zasazoval do hlavy nenápadným, leč soustavným nátlakem. Definitivním impulzem byl pro mě reggae festival na Štvanici, jehož název, ba ani přesné časové určení, si již bohužel nepamatuji. Vzpomínám si pouze, že to bylo přibližně 13. 15. roku 3634.

2. Jakým způsobem se proměnilo Hi-Fi od roku 2002?
Sestava Hi-fi během své existence prošla poměrně bohatou historií a četnými změnami ohledně repertoáru i personálních změn. V době největšího personálního rozkvětu bylo v kapele více než 7, ale méně než 9 členů. To by ještě nebylo tak hrozné, kdyby jedním z těch členů nebyla žena. Současná sestava Hi-fi vznikla náhradou za pěvecký večírek v pražském klubu Blues sklep, který nemohl proběhnout z důvodu hojné neúčasti účinkujících. Protože v dosahu se v té chvíli nenacházel žádný hráč na baskytaru, byl jsem nucen se tohoto úkolu zhostit sám. Od té doby kapela funguje v nezměněné sestavě.

3. Proč Digestoř?

Dle reakcí publika soudíme, že je to ještě zapamatovatelnější slovo než "Tygá" nebo "Makumba". A to už je, myslím, na pováženou.

4. Co bylo na natočení alba Digestoř nejtěžší?
Nejtěžší na realizaci tohoto CD byla samo sebou produkce,  jako je to u každého projektu, který koordinuje více individualit, názorů a časových plánů. Nahrávání, sezení ve studiu, diskuze o zvuku, pořadí skladeb - to všechno byla pouze "třešnička na dortu". Ten dort se však skládal z nekonečných protelefonovaných a propřemýšlených hodin, koordinace termínů, čekání, trávení času v dopravních prostředcích. Přes to všechno nám podmínky pro vznik alba navýsost přály - měli jsme takřka neomezený prostor ve studiu a spoustu přátel, kteří neváhali přiložit k našemu dílu nejen svoji fyzickou, ale i finanční pomoc. Oproti běžné výrobě podobného CD jsme měli mnoho výhod, za které jsme z celého srdce vděčni a doufám, že se nám podařilo je správně využít.

5. Ale výslednou verzi jste neřešili jen ve studiu?
Po předběžném smíchání desky jsme uspořádali soukromý poslech pro asi 40 pozvaných, kteří vyplnili poměrně podrobný dotazník týkající se názoru na různé parametry jednotlivých písní i desky jakožto celku. Některé názory jsme využili při finálním domixování, zvláště při posuzování intenzity zpěvu a výběru singlu.

6. Koncerty Hi-Fi se vyznačují poměrně velkou komunikací s publikem. Vychází to i z Tvého propojení s divadelním světem?
K odpovědi na tuto otázku často přikládám soukromý vtip - "Já divadlo nenávidím - ostatně jako každý, kdo ho miluje". Hudba a vizuální show - to vždycky bylo, je a bude neoddělitelnou dvojicí. Já sám jsem osoba po herecké stránce zcela nevzdělaná, a proto jsem moc rád, že sis naší snahy všiml /smích/. Nutno však přiznat, že opravdu zásadní lekce mi udělil a stále udílí pan Lacko, náš milý klávesista, který je mimo Hi-fi také dlouholetým členem Melody Makers Ondřeje Havelky, kde vedle Mr. Havelky samotného vystupuje vedle takových legend české divadelní improvizace, jako je např. Martin Zbrožek a další. Já sám čas od času účinkuji s Ester Kočičkovou a jako pomocná síla v různých funkcích jsem také působil v celé řadě divadelních inscenací založených na hudební složce. Za ty roky jsem si divadelní svět - promiňte mi ten výraz - opravdu zamiloval.

7. Poměrně raritní se zdá být i Tvoje účast na projektu „Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?“ Jak na to po letech vzpomínáš?
Zatím poslední představení Ivánka proběhlo ve Volyni, která je rodným městem Jiřího, rozuměj Lábuse. Pro svoji hudební "mercuryovskou" vložku jsem pro tuto příležitost zvolil pojetí dvojrole, ve které jsem představoval jak Velkého Freddieho, tak operní divu Monserrat Caballé. Tento výstup sice vznikl z čiré nutnosti nahradit chybějící zpěvačku, patří však nejen dle mého názoru mezi jeden z mých nejzásadnějších sólových výstupů. Tři měsíce předtím jsme s "Ivánkem" účinkovali na Festivalu českého divadla v Bratislavě. Představení bylo do posledního místa zaplněno stařenkami, které v životě neslyšely ani slovo "žalud", natož "pohlavní orgán". Z takových příhod, týkajících se tohoto legendárního představení, bych mohl vytěžit nejeden celovečerní román. A když osud dovolí, také to učiním.

foto

 




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×