Light - Jester - musictimes.info

fotka

 MASHY MUXX jsou crossoverová kapela z Brna a „Light“ je jejich již třetí studiová deska. Kapela působí přes 15 let a právě poslední album vyšlo letos v dubnu. Myslím, že další představování nemá valného významu a pojďme se raději podívat na samotnou hudební tvář kapely, která ji charakterizuje daleko lépe než jakékoliv bibliografické údaje.

Abych byl upřimný, po prvním poslechu mě deska moc nezaujala, ale čím více jsem ji sjížděl ve svém přehrávači, tím hlouběji jsem se dostával pod její povrch. A propracovanost a hloubka je jedna z věcí, kterých si na hudbě vážím nejvíce.Co se týče právě propracovanosti, dotaženosti a vyspělosti je album rozhodně na vysoké úrovni. Kompozice mají hlavu a patu, což je faktor, jež mnohdy crossoverové kapely postrádají. Tato vlastnost MASHY MUXX umožňuje také skladbám dát jistý nádech 'písničkovosti', takže si v každém songu najdete momenty výrazné a snadno zapamtovatelné. K tomu všemu připočtěme, pro tento styl, nezbytnou schopnost proplouvat mezi žánry se značnou dávkou elegance. Zvláště bych také vypíchl smysl kapely pro detail, pro jednotlivé momenty skladby, které jsou každý sám za sebe nečím zajímavé, odlišné, ale dohromady vytváří kompaktní celek, tudíž samostatné části zapadají do sebe a nedochází k jejich vytržení z kontextu alba. Proto bych nerad vyzdvihnul jednu určitou skladbu z celé desky, ale můžu říci, že nejvíce mě zaujala „Desire“, díky chytlavému refrénu a zajímavému frázování zpěváka. Za zmínku stojí i výborné muzikantské schopnosti celé kapely. Všechny party jsou zahrány s přehledem, a tudíž zde zbývá dostatek prostoru pro vychutnání uměleckých kvalit.

Z pozice recenzenta se snažím hledat i slabší stránky nahrávek a stejně jsem tomu učinil i v případe „Light“. Chváli zde bylo snad dost. Bohužel mi hudba možná až občas směřuje k akademické vytříbenosti, což je škoda, protože trochu více vyzdvihnout živelnou, přirozenou složku hudby (a její pontenciál je nemalý) by určitě nebylo na škodu. Třeba trochu vetší důraz na dynamičnost zvuku, či krapek „špinavější“ sound by mi umožnili se vžít do hudby naplno. Na druhou stanu skladby mají určitě značný koncertní potenciál (a to lze vycítit i ze studiové nahrávky) a na živo to může být pěkná „řežba“.

Co říci na závěr? Pokud chci dělit na hudbu dobrou a špatnou, tak MASHY MUXX se řadí beze sporu do té dobré. Udivuje mě, že se kapela za svoji kariéru neprostadila výrazněji, protože je mnoho hudebních těles s nesrovnatelně menší úrovní a větším věhlasem. Na druhou stranu MASHY MUXX v současnosti produkují kvalitní tvorby, a tak nezbývá než si přát, aby jim to vydrželo co nejdéle.

Jester
autor recenze    3,5/5

 

http://www.musictimes.info/recenze/770-mashy_muxx-light




Další zprávy

O NÁKUPU
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×