Divé husy -Antonín Kocábek - Právo

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Svobodný ptačí let

Není přehnané říci, že zpívající houslistka Jitka Šuranská je nejzářivější hvězdou tuzemské world music posledních let, kterou si jako hosta považují za čest pozvat i slavnější kolegové. Čerstvé album Divé husy je pak pádným důkazem, že její hudební přínos, přístup i interpretační schopnosti už pouhou zdařilou interpretaci folklóru dávno stačily přerůst.

Na pódiu je Jitka Šuranská živel, ale radostnou živočišnost se až obdivuhodně podařilo přenést i na nahrávku. Spolu s faktem, že jde (až na titulní skladbu) o lidové písně, které skoro všichni známe, často i z podání jiných, dotvářejí atmosféru důvěrně známého. A sólistce i jejím dvěma spoluhráčům, se úmysl - tedy zahrát ony písně netradičním způsobem, ale zároveň s úctou k nim, podařil na jedničku s hvězdičkou.

V albu se spojuje tradice s neobvyklými aranžmá i netypickým obsazením rovnocenného tria. V něm vedle houslí a jazzově hraného kontrabasu, drnká mandolína a občas zazní pastýřská píšťala. Aranžérské úpravy však nejsou násilné, ale přirozeně hravé a muzikantsky nápadité. Právě ty ovšem povyšují písně nad tisíckrát slyšené interpretace. Trochu to připomíná přístup energického tria Ponk, i když ten je přece jen ve svých úpravách invenčnější a modernější.

Přestože se album může zdát spíše doplňkem k dalším polohám talentované houslistky, mezi které patří i sólové hraní s použitím elektronických efektů či členství ve zlínské Filharmonii Bohuslava Martinů, svou suverénností se mezi nimi určitě neztratí. Jestlipak Šuranské přinese i třetího žánrového Anděla?

Antonín Kocábek

80%




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×