Velesu - Zdeňka Šichová - hudebniknihovna.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Klaním se Velesu

Zní Vám povědomě fráze: U nás si vybere každý? Vím, že je to děsně otřepané. Možná by tohle zasloužilo úplně nové slovo. Něco co by obsahovalo „multi" a „posluchač". Pár slov mě napadlo, ale nejspíš byste mě nařkli z hyzdění češtiny.

Velesu je nové autorské CD Tomáše Kočka, jehož obsah se točí kolem pohanského boha magie, plodnosti, strážce zásvětí, ochránce skotu a patronu umělců. Ještě jsem neslyšela album, co by v sobě mělo tolik odlišného a zároveň bylo tak ucelené. Jeho nenásilné a perfektně promyšlené míchání stylů vás zasáhne, jako byste byli vtaženi do víru. Až vás ten vír na konci vyplivne, zjistíte s překvapením, že vám to nestačilo. Je těch písniček fakt JENOM devět? Netvrdím, že budete jásat u každého tónu. Jak jsem již řekla, prolíná se tam mnoho a každý máme trochu jiný vkus. Ale jisté je, že svůj kousek tam najde každý. Je libo lidovku, pop, metal…? Spojnicí toho všeho je folklór, v němž autor nachází stále další podněty k tvorbě.


    
Na albu najdete všechny nástroje, na které jste u Tomáše Kočka zvyklí - cimbálek, housle, violu, kontrabas, perkuse, bicí..... až na jednu výjimku, tentokrát moc nepočítejte s akustickou kytarou. Až budete hloubat nad tím, jaký dechový nástroj je použit v písni Do návu, vězte, že se jedná o "šalmaj", který prý vznikl v Bagdádu a Saracéni jej využívali k zastrašení protivníka ve vojenských kapelách. Ačkoliv písně pojednávají vesměs o smrti, nemusíte se obávat tísnivé atmosféry. Jedná se o nádherné živelné písně, u jejichž poslechu zjistíte, že si podupáváte, nutí vás se zapojit.

Tomáš Kočko opět dokázal, že ceny Anděla na jeho kontě, jsou na správném místě.Jetliže váháte, zda je můj dojem správný, vězte, že Velesu se právě nachází mezi TOP 20 World Music Charts Europe. To by mělo být naprosto vypovídající.

Tomáš Kočko & Orchestr:

Tomáš Kočko: zpěv, kontry, kytara, rámový buben, grumle, koncovka
Libuše Černá: zpěv, housle, viola
Helena Vyvozilová: flétna, šalmaj
Roman Plaširyba: kontrabas, basová kytara
Pavel Bongo Plch: cimbálek, konga, djembe, kotel, darbouka, perkuse
Stanislav Pliska: bicí

Zdeňka Šichová, 06. 07. 2016 http://www.hudebniknihovna.cz/klanim-se-velesu.html




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×