Close to Silence - Ondřej Tichý - ondrejtichy.cz

fotkawill be available in english soon... Czech translation follows

Když Šmity, bývalý basák a jeden ze zakladatelů Roe-Deer, oslovil bývalou zpěvačku téže skupiny Emu Brabcovou (též ex-Khoiba), zda-li nechce vydat sólovku, vznikla z toho skupina LUNO, mimo Šmitiho na basu a Emina zpěvu i s Honzou Janečkou (ex-Southpaw, bubnoval též pro Khoibu aj.) za bubny a ve finále Martynem Starým (Holden Caulfield) za kytarou. V roce 2010 spatřilo světlo světa debutové eponymní album, dva roky na to crowdfundingově částečně podpořené album Zeroth. Mezi nimi pak EP LITATO (2011) a loni EP Lifecycles. Z tohoto všeho a ještě z něčeho navíc čerpali při výběru písní na akustickou desku Close To Silence.

Luno se rozhodli i na tuto desku vybrat peníze na crowdfundingovém webu hithit a mě mrzí, že jsem to propásl. Nicméně se podařilo a nakonec vznikla jak plánovaná LP verze, tak i CD verze.

První polovina písní je čistě klavírních, druhá již skupinových. Emoce tečou zvláště v první polovině. Samotný klavír dává vyniknout především kráse Emina hlasu. Část skladeb s akustickým doprovodem skupiny zase sálá hravostí a nápaditostí aranží.

Zajímavé je, jaké kousky z repertoáru jiných interpretů jsou na desku vybrány. No, jiných interpretů… Na albu zazní skladba Never Let Me Down Again, cover od Depeche Mode. To je neoddiskutovatelně cover. A teď ty dvě další mnou hůře vysvětlitelné.

Vertigo je původně od Roe Deer. Šmitiho přínos, píseň se objevila na albu Lollipop, které vyšlo po složitém období spuštěném odchodem právě Emy Brabcové a Filipa Míška (také ex-Khoiba, nyní aka Dikolson, případně projekt Orlak, kde spolupracuje s Tomášem Dvořákem aka Floexem).

Dalším coverem necoverem je Fire In Your Heart, která již Lunu vyšla v neakustické verzi na EP Lifecycles. Složil ji Guy Gatbois (Jan Jelínek) a skupina se ochomejtala kolem jejího natáčení původním interpretem (Mono Love, produkoval mj. Šmity).

Každopádně obě tyto skladby zní naprosto skvěle a Vertigo v podání Emy je prostě úchvatné. Never Let Me Down Again je song, který, vzhledem k mé naprosto zaslepující lásce k původní verzi, nechci moc hodnotit, ale finální část „see the stars they’re shining bright, everything’s alright tonight“ rád doprovázím svým víceméně falešným zpěvem a užívám si to :) ).

Miluju všechny desky Luna. Mám je tu a kdykoliv si je rád poslechnu. Tohle je ale neoddiskutovatelně dokonalý počin. 10/10 a dal bych i víc, kdyby tam nebyli ti Depešáci :)

Ondřej Tichý

http://ondrejtichy.cz/2015/03/03/solo-pro-emu-ikaros-leti-vzhuru/#more-908711




More news

SHOPPING
© Indies Scope

IČ 105 34 181     /     Dolní Loučky 191     /     594 55  Dolní Loučky u Brna
×